Oroszország;Ukrajna;népszavazás;annektálás;

2022-09-27 17:29:00

Az ukrajnai „népszavazások” első eredményei szerint több mint 96 százalék csatlakozna Oroszországhoz

Moszkva annektálhatja az ország 15 százalékát.

Erősen megkérdőjelezhető tisztaságú népszavazást tartanak Ukrajna oroszok által megszállt régióiban, s az első részeredmények szerint a lakosság túlnyomó többsége az Oroszországhoz való csatlakozást támogatja - számolt be a Reuters a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség nyomán.

Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon régiók Ukrajna területének mintegy 15 százalékát teszik ki, s a vitatott népszavazás eredményére hivatkozva elképzelhető, hogy Oroszország megpróbálja annektálni a területeket, majd a területek visszafoglalására irányuló kísérleteket Oroszország elleni támadásként fogják értékelni. Ez annak fényében is lényeges, hogy Moszkva rendszeresen atomcsapással fenyegetőzik, amennyiben Oroszország „területi integritásának” védelméről van szó.

A Nyugat és Kijev a népszavazást színleltnek tartja, utóbbi szerint a területek annektálása megsemmisítené a béketárgyalások minden esélyét.

A RIA Novosztyi szerint az eddigi részeredmények fényében Herszon régióban a szavazatok 14 százaléka alapján 96,97 százalék, Zaporizzsjában a szavazatok 18 százaléka alapján 98,19 százalék csatlakozna Oroszországhoz.