Szijjártó Péter;Orbán Viktor;

2022-10-01 06:00:00

A hazudós Brüsszel hete

Azt állította Orbán Viktor (a Kossuth rádióban), hogy hazudtak Brüsszelben az embereknek, amikor azt állították, hogy az Oroszország elleni szankciókat nem terjesztik ki az energiára, és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik.

Ezzel szemben a tény az, hogy nem hazudtak. A szankciók kimondott és leírt célja csak az volt, hogy súlyos árat fizettessenek Oroszországgal az agresszióért, és megnehezítsék Putyinnak a háború finanszírozását, ugyanakkor senki nem jósolta az oroszok gyors fegyverletételét. Az agresszió másnapján elfogadott szankciós csomagban egyébként már rögtön voltak az energiaiparra vonatkozó büntető intézkedések is, így leállították nyugati technológia és termékek szállítását az orosz olajiparnak. A negyedik szankciós csomagban, márciusban aztán megtiltottak minden befektetést az orosz energiaszektorba, és erre a területre átfogó exportkorlátozást vezettek be, majd júniusban jött az olajembargó, a földgázra viszont azóta sincs szankció és nem is terveznek ilyet. Ennek ellenére az oroszok még Magyarországnak sem szállítanak annyi gázt, amennyit Orbán kért. Ni csak, ki hazudik?

Azt is állította a miniszterelnök (ugyanott), hogy ha nem lenne szankció, akkor ott lenne az energia ára, ahol áprilisban meg a választási kampány alatt volt.

Ezzel szemben a tény az, hogy egyrészt nem tudjuk, hol lenne, másrészt meg az olajárak – szankciók ide vagy oda – alacsonyabbak, mint márciusban és áprilisban voltak, méghozzá nem kicsit, nagyon, holott a szankciók éppen az orosz olajexportot sújtják. A földgázra viszont nem vonatkozik semmilyen behozatali korlátozás, hanem az oroszok állították le az exportot majdnem teljesen. Úgyhogy nem inkább az oroszok által bevezetett szankciók leállítását kellene követelni? De ehhez legalább egyszer ki kellene mondani azt a szót a 23 perces „interjúban”, hogy Oroszország, Orbán azonban csak brüsszelezett.

Azt állította továbbá Orbán, hogy ilyen körülmények között tudtuk, hogy ebből felgyorsuló élelmiszer árnövekedés lesz, és ezért kellett bevezetni az élelmiszer árstopot, mert „ezt mi rögtön láttuk az elején”.

Ezzel szemben a tény az, hogy valami egész mást láttak és egész máskor, mert néhány élelmiszer ársapkáját nem a háború kitörésekor, pláne nem a szankciók után rendelték el, hanem jóval előbb, még januárban, mint ahogy az üzemanyag árstopot is a szankciók előtt, még tavaly novembertől. Én elhiszem, hogy Orbán előrelátó, de talán csak az eléje tolt statisztikákat látta. Az is valami.

Azt állította Szijjártó Péter külügyminiszter (egy kínai tévének), hogy az Európai Parlament önmagában véve egy vicc.

Ezzel szemben a tény az, hogy ezt a viccet az európai polgárok több mint 50%-a választotta meg 2019-ben, többen, mint bármikor korábban. De ha mégis vicc, akkor miért nem hívják vissza a fideszes képviselőket, hogy ne mulassanak ott öt évig ezekben a nehéz időkben. Arra meg különösen kíváncsi volnék, hogy ha az Európai Parlament vicc, akkor Szijjártó szerint milyen lehet a kínai Országos Népi Gyűlés. Nyilván komoly. Halálosan.