tüntetések;Kuba;áramszünet;Ian hurrikán;

2022-10-02 14:42:00

Ismét tüntetések voltak Kubában az Ian hurrikán okozta áramszünet miatt

Egyes tiltakozók Miguel Díaz-Canel kubai elnököt becsmérlő jelszavakat skandáltak, továbbá azt, hogy „Kapcsolják fel a villanyt!”.

Ismét tüntetések robbantak ki Kubában az ország egyes részein több napja tapasztalható áramszünet miatt, amely az ország nyugati részén a héten végigsöprő Ian hurrikán nyomán alakult ki – jelentette a Reuters hírügynökség.

A közösségi médiában megjelent beszámolók szerint kisebb tüntetések robbantak ki szombat délután a fővárosban, Havannában és annak környékén. A többségében békés megmozdulások jellemzően azokra a környékekre korlátozódtak, ahol az áramszolgáltatást továbbra sem állították vissza.

Azoknak a kubaiaknak a többsége, akiknél visszaállították az áramszolgáltatást, már nem vett részt az újabb tüntetéseken.

Kubában pénteken is tüntetéseket tartottak az áramszünet miatt. A nyugati tengerparti Playa környékén az egyik megmozdulás több száz fősre dagadt, résztvevői pedig Miguel Díaz-Canel kubai elnököt becsmérlő jelszavakat skandáltak, továbbá azt, hogy „Kapcsolják fel a villanyt!”. Egy ponton a tiltakozók a „szabadság”-jelszót kezdték el skandálni.

Szerte a 11 millió lakosú Kubában áramszünet alakult ki azután, hogy kedden lecsapott az ország nyugati részére az Ian hurrikán. A hatóságok tájékoztatása szerint szombat reggelre a havannai fogyasztók 82 százalékánál sikerült visszaállítani a szolgáltatást.

Mint arról a Népszava is beszámolt, hiába szelídült trópusi viharrá az amerikai Floridára is lecsapó Ian hurrikán, több százra tehető a halálos áldozatainak száma.