egészségügy;Magyarország;Országos Kórházi Főigazgatóság;

2022-10-02 16:08:00

Nem kirúgták, csak a pozíciói összeférhetetlenségét szüntették meg Szabó Bálintnak

Meglepetést keltett, hogy a miniszterelnök szeptember 30-ai hatállyal felmentette az országos kórházi főigazgató informatikai helyettesét. 

A hír nyomán sokan találgatták az indokot mivel Szabó Bálintot az egészségügyi szolgáltatási tér „atyjaként” jegyzik az ágazatban. A felmentéséhez nem fűztek magyarázatot. Információink szerint valójában annyi történt, hogy megszüntették egy összeférhetetlenségi helyzetet, amely azután alakult ki, miután a magyar állam 100 százalékos tulajdonban lévő, februárban alapított Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. (ESZFK) ügyvezetői feladataival is Szabó Bálintot bízták meg.

Ennek cégnek a feladata a központi egészség informatikai rendszerek (egészségügyi szolgáltatási tér, háziorvosi és kórházi rendszerek) fejlesztése, alkalmazás-üzemeltetése. Így az általa vezetett cég tevékenységét, mint az Országos Kórházi Főigazgató informatikai helyettese maga felügyelte. Ezt a hónapok óta fennálló visszás helyzetet orvosolták a hétvégén megjelent felmentési határozattal.