Zugló;MSZP;beruházás;Horváth Csaba;Bosnyák tér; NER;

Horváth Csaba kitépte a mikrofont a Bosnyák téri tüntető kezéből, aztán kifütyülték

A zuglói polgármester kéretlenül is felszólalt a NER-közeli gigaberuházás ellen szervezett demonstráción. A résztvevők nem fogadták túl jól.

Nem fogadták kitörő lelkesedéssel Horváth Csaba zuglói MSZP-s polgármestert a 250 milliárd forintos NER-beruházás ellen tüntetők szombaton, miután kéretlenül is nekiállt elmondani a maga verzióját a történésekről.

Amint arról lapunk korábban beszámolt, az Orbán-kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, sőt közérdekű beruházássá nyilvánította a budapesti XIV. kerületi Bosnyák tér környékének teljes átalakítását.

A Népszava még áprilisban megírta, a Bosnyák tér mögötti területet birtokló NER-közeli cég, a Zugló-Városközpont Ingatlanfejlesztő Kft. januárban folyamodott építési engedélyért a fővárosi kormányhivatalhoz. A projektcég egy ugyancsak NER-közeli vállalkozóhoz, Balázs Attilához tartozik, aki közeli kapcsolatot ápol a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal. A Zaha Hadid Architects építésziroda tervei alapján megvalósuló projekt keretében a már megadott engedély szerint egy tízszintes épületben 162 lakást és 2 üzletet alakítanak ki 2024-ig. Az egész projekt 2029-ig fejeződne be, és amint arról lapunk júliusban szintén beszámolt, az új XIV. kerületi városközpont beruházója már egy betonüzemet is kialakított a Bosnyák tér mögött.

A beruházás ellen a Civilzugló Egyesület szervezett demonstrációt, amelyhez csatlakozott a kerületi Momentum és a Demokratikus Koalíció is. Várnai László önkormányzati képviselő beszámolója szerint azonban Horváth Csaba kétszer is kéretlenül szólalt fel. A hvg.hu-hoz eljutott egy felvétel, melynek tanúsága szerint a zuglói MSZP-s polgármester konkrétan kitépte a felszólaló kezéből a mikrofont, majd nekiállt elmondani, bízik benne, hogy a tüntetők szeretnék tudni „az igazságot”. A demonstrálók azonban hangos füttykoncerttel fogadták, majd el is némították a készüléket.

Horváth Csaba közleményben reagált a történtekre 

"A jórészt mesterségesen felkavart indulatok miatt máig sok a félreértés a Bosnyák térre és a környezetébe tervezett beruházásokkal kapcsolatban" - szerinte fontos tisztázni a tényeket, így ezeket pontokba szedte: 

· A Zugló Városközpont nevű beruházás valójában két külön fejlesztés, amelyek közül Zugló Önkormányzatának csak az egyikhez van köze.

· Az önkormányzat fejlesztési tervei között szerepel egy új, multifunkciós létesítmény, amely magában foglalja a piac megújított és korszerűsített épületét, egy új szakrendelőt és az önkormányzat új épületét. Az épület előtt alakítanánk ki Zugló új főterét, amely vásár- és rendezvénytérként egyaránt funkcionálna.

· A piac szomszédságában már épülő magánberuházáshoz az önkormányzatnak semmi köze sincs. A számos vitát kiváltó projekt beruházója a Bayer Construct, amelynek kereskedelmi-, iroda- és lakásfejlesztése a kormánytól rendeletben kapott kiemelt közcélú beruházási státuszt.

· A kormány kiemelő döntése egyebek mellett azt is jelenti, hogy Zugló Önkormányzata semmilyen módon nem szólhat bele a beruházásba!

· Ennek ellenére Zugló vezetése az itt élők érdekében egyeztetéseket folytatott a Bayerrel, mivel a kormány kiemelő határozata a magánbefektető számára lehetővé tenné több mint 4000 lakás építését. Ez kezelhetetlen terhet jelentene Zugló számára, így ez Önkormányzatunk számára is elfogadhatatlan volt!

· Fontos hangsúlyozni, hogy a Bayer legfrissebb terveiről Önkormányzatunknak is csak másodkézből származó információi vannak, tekintve, hogy a Bayernek nem kötelessége Zugló Önkormányzatával egyeztetni és ezt 2021. decembere óta nem is tette meg, egészen idén szeptemberig.

· A szeptember eleji hivatalos tárgyaláson ígéretet kaptunk arra, hogy a Bayer újra gondolja az Önkormányzat által felvetett kérdéseket, ami a zuglói lakosok igényeit tükrözik a lakásszám tekintetében. De azt fontos tudni, hogy ez Őket továbbra sem kötelezi semmire.

Úgy véli, hogy jól láthatóan vannak olyan politikai szándékok, amelyek össze akarják mosni Zugló Önkormányzatának főteret, piacot, rendelőt és önkormányzati épületet tartalmazó fejlesztését a Bayer magánberuházásával, amelyhez Zugló Önkormányzatának annyira nincs köze, hogy valójában még beleszólása sincs. De elfogadhatatlannak tartom azt is, hogy egyes szereplők politikai érdekből félinformációkkal, csúsztatásokkal és konkrét hazugságokkal meg akarják téveszteni a zuglói polgárokat és rossz színben akarják feltüntetni Zugló Önkormányzatát és vezetését. Szombaton ezeket a tényeket akartam tisztázni - zárul Horváth Csaba közleménye.