Novák Katalin;orosz-ukrán háború;

2022-10-04 06:00:00

A hiányzó aláírás

Szeptember utolsó napján írták alá a Kremlben azt a dokumentumot, amelynek értelmében az Orosz Föderációhoz csatolnak négy Ukrajnához tartozó körzetet, a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságot, valamint Herszon és Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alatt álló területeit.

Ezzel az előrehozott születésnapi ajándékkal lepte meg magát Vlagyimir Putyin orosz államfő, aki október 7-én tölti be a hetvenedik életévét. Nyilván híveitől is kap majd még valami szépet – 2006-ban például az elnök születésnapján lőtték agyon saját otthona küszöbén a rendszerkritikus újságírónőt, Anna Politkovszkaját. Az ajándékozó (felbujtó) neve mindmáig ismeretlen.

Közben több közép-kelet-európai államelnök tiltakozott Ukrajna részleges okkupációja ellen a következő nyilatkozattal: "Megerősítjük, hogy támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi egységét. Nem ismerjük el és soha nem fogjuk elismerni Oroszország ama törekvését, hogy annektálja Ukrajna bármelyik részét."

Az aláírók: Csehország, Észak-Macedónia, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Montenegro és Románia államfője. Hiányzik a sorból a köztudottan oroszbarát Bulgária és Szerbia első embere, harmadikként pedig Novák Katalin. A magyar államfő amúgy buzgón és gyorsan írja alá az eléje tolt törvényeket, és derűsen mosolyogva is, ahogy a hivatalos fényképeken láthatjuk.

Most viszont munka nélkül maradt az elnöki töltőtoll, bár az elnökasszony semmit sem kíván annyira, mint a békét. Imádkozott is érte sokszor nyilvánosan a "jóistenhez". Nyilván most is a gondviselésre bízza a béketeremtés ügyét.

Ő maga a hét végén a kormányfővel együtt a pár éve leégett és azóta közpénzből felújított Ráday utcai Református Kollégiumban időzött. "Áldás, békesség!" köszöntéssel és nagyanyja receptje alapján sütött stanglit kínálgatva üdvözölte mosolyogva a megjelenteket.