Győr;késelés;börtönbüntetés;iskolai erőszak;elsőfokú ítélet;

2022-10-03 19:49:00

Öt év börtönt kapott a tanárát megkéselő győri diák

Három éve egy matematikából kapott hármas osztályzat miatt szúrt a fiatal. Az ítélet nem jogerős.

Közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt öt év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Győri Törvényszék hétfőn azt a fiatalt, aki 2019 decemberében megkéselte tanárát a győri a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumban.

Máté Kinga, a törvényszék szóvivője elmondta, az elkövetéskor 17 éves vádlott és védője enyhítésért és a minősítés megváltoztatásáért fellebbezett, ügyész három nap gondolkodási időt kért, az ítélet nem jogerős. A volt diák továbbra is bűnügyi felügyelet alatt áll.

A közvéleményt felkavaró bűncselekményről a Népszava is beszámolt, a csaknem két éve kezdődött büntetőper kezdetén a fiú csak részben ismerte el tettét, és azt mondta, azt nem tervezte el előre. Az elsőfokú bíróság ezért enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott eshetőleges szándékkal követte el a bűncselekményt, ami kizárja az előre kiterveltséget.

Amint ismertettük, a vádirat szerint az akkor 17 éves fiú 2019. december 5-én a második órán megtudta, hogy hármast kapott korábbi matematikadolgozatára. Ez annyira felzaklatta, hogy azt mondta osztálytársainak, le fogja szúrni a tanárnőt. Társai nem vették komolyan a kijelentését, mert már korábban is mondott hasonlókat, és a tízcentis pengéjű kését máskor is a táskájában tartotta.

A vádirat szerint a későbbi fizikaóra elején a fiú azt mondta padtársának, „megvan a terv”, majd azt színlelve, hogy szeretne mutatni valamit, kiment a tanárnőhöz és odaadta a füzetét. Ezután a pedagógus mögé lépett és lapockatájékon hátba szúrta. A tanárnő a földre rogyott, a fiú pedig mellé guggolt, és a feje fölé emelt késsel még kétszer lesújtott a nyaka és a mellkasa felé. Az osztályból ekkor többen is a folyosóra szaladtak. Az egyik diák azonban közéjük lépett, és felszólította a fiút, hogy adja oda a kését. Miután elvette a kést tőle, megkérdezte, hogy ezt miért csinálta. A fiú azt felelte: „majd ebből tanul, elegem van a tanárnőből”.