Finnország;Szovjetunió;Lenin-szobor;

Finnországban eltávolították az utolsó közterületi Lenin-szobrot

Eddig egy parkban állt, ám a városvezetés döntésének értelmében egy múzeumba került a szovjet ideológust ábrázoló alkotás.  

Egy orosz határtól nem messze fekvő 52 ezres finn kikötővárosban, Kotkában eltávolították az utolsó Lenin-szobrot, mely az országban állt - írja az ABC News.

E szerint az építőmunkások a helyi múzeum raktárába szállították az alkotást. A bronz mellszobrot Matti Varik észt szobrász tervezte és készítette az 1970-es évek végén, moszkvai megrendelésre - mondta el a finn közszolgálati médiának nyilatkozva az intézmény igazgatója. A diktátort ábrázoló mű az akkori Észt SZSZK ajándéka volt. A gesztus nem tekinthető szokatlannak, különösen ebben az időszakban, ugyanis a szovjet vezetés előszeretettel hangsúlyozta a finn-szovjet barátságot. A Lenin-szobor - melyet többször is megrongáltak -  Kotka központi parkjában állt, egy faház mellett, ahol állítólag a bolsevik pártalapító, a Szovjetunió első miniszterelnöke lakott.

Egyébként az ukrajnai megszállás óta más európai országokban is egyre jobban törekednek arra, hogy megszabaduljanak a korabeli szovjet emlékművektől.  Finnország több mint száz éven át autonóm nagyhercegségként az Orosz Birodalom része maradt, egészen 1917. december 6-ig, amikor a Lenin vezette orosz forradalom nyomán kikiáltotta függetlenségét. Lenin és a bolsevik vezetés 1917 utolsó napján ismerte el az északi ország függetlenségét. Az orosz forradalmat megelőzően Lenin többször is száműzetésben élt Finnországban.

Noha Magyarországon szerencsére már ilyen formában nem őrzi semmi sem a kommunizmus nyomait, ennek ellenére több Lenin utca van még, a kisebb falvakban. Ilyen található többek közt a Heves megyei Istenmezeje településen, a Nógrád megyei Kisbágyon vagy éppen a szintén Heves megyei Tarnaméra községben. De akad Túrkevén Szamuley Tibor utca, vagy a Tatabánya mellett található Környén Kun Béla utca