Európai Unió;Oroszország;Magyarország;szankció;

2022-10-05 12:49:00

Jóváhagyták a nyolcadik EU-s szankciócsomagot, Magyarország nem emelt kifogást

Az EU tagállamai szerdán megállapodtak, hogy árplafon bevezetésével korlátozzák az orosz kőolaj árát. A lépés azt célozza, hogy csökkentsék a Kreml bevételeit és tovább büntessék Vlagyimir Putyint az Ukrajna elleni háborúért.

Az új szankciócsomagot Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke javasolta szeptemberben, miután az orosz vezetés a nyugat-ukrajnai területek elcsatolása érdekében látszatnépszavazást rendezett, több százezer tartalékost mozgósított és atomfegyverek bevetésével fenyegetőzött.

Az uniós nagykövetek - köztük Magyarország brüsszeli állandó képviselője - szerda reggel ütötték rá a pecsétet a nyolcadik szankciócsomagra, miután a hét elején intenzív tárgyalásokon sikerült megtalálniuk a közös nevezőt. Az egyhangúan meghozott döntés tartalmazza az unión kívüli országokba tengeri úton szállított orosz nyersolaj árának korlátozását. Az árplafon részletei nem szerepelnek a csomagban, ahhoz újabb egyhangú határozatra lesz szükség azután, hogy a világ legfejlettebb országait tömörítő G7-ek is megegyeztek róla. A korlátozás nem vonatkozik az EU tagállamaira, mivel a nem vezetékes orosz kőolajimportot december 5-től teljesen beszüntetik a közösség területén. A vezetéken érkező nyersolaj - amelyből Magyarország is részesül - kivételt kapott az uniós embargó alól.

Az új intézkedés azon harmadik országok számára bír jelentőséggel, amelyek vásárolnak a tengeri úton szállított orosz energiahordozóból. A szankciós intézkedés nyomán az európai biztosítók egy bizonyos ár fölött nem köthetnek biztosítást az orosz nyersolajat szállító tankerhajókra. Mivel az EU-nak - főként Görögországnak, Máltának és Ciprusnak - nagy a hajóflottája, a lépés mérsékelné a “fekete arany” árát, jelentős bevételektől fosztva meg Oroszországot.

A szerdán elfogadott büntetőintézkedések között szerepelnek egyes orosz export- és importtermékekre vonatkozó korlátozások is: betiltják bizonyos légiközlekedési, elektronikai és vegyipari termékek kivitelét Oroszországba. Része a megállapodásnak, hogy uniós polgárok ezentúl nem tölthetnek be vezető tisztséget orosz állami vállalatokban. Az EU újabb személyeket és entitásokat sújt beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással, köztük az orosz védelmi minisztérium tisztviselőit és az ukrajnai ál-népszavazások megrendezésében részt vett személyeket.

A szankciók várhatóan csütörtökön lépnek életbe.