oktatás;sztrájk;Magyarország;Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete;

2022-10-05 13:49:00

Hivatalosan nem sztrájkolhatnak, meghosszabbított ebédszünettel álltak ki a tanárokért a közszolgálati dolgozók

Tiltakoznak az ellen a rendelet ellen is, amely energiamegtakarítási célból a téli időszakban maximum 18 fokot ír elő a közintézményekben. Van, aki 13 fokban takarta körbe magát egy pléddel a munkahelyén.

A közszolgálati dolgozók is támogatják a pedagógusok tiltakozását. Bár most még nem sztrájkolhatnak, ma sok közszolgálati munkahelyen önkormányzati dolgozók, köztisztviselők és kormánytisztviselők a szolidaritásuk kifejezéseként meghosszabbították az ebédszünetüket kétszer tíz perccel – mondta a budapesti Bajza Utcai Általános Iskola (ahol 27 pedagógus lépett sztrájkba) előtt tartott sajtótájékoztatón Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke.

Az eseményen részt vett Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) vezetője, Taskovics István, a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetének (TBDSZ) elnöke, Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) választmányi elnöke és Nagy László, a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium sztrájkbizottságának elnöke.

hogy ki tudják fizetni a megnövekedett rezsit. Tiltakoznak az ellen a rendelet ellen, amely energiamegtakarítási célból a téli időszakban maximum 18 fokot ír elő a közintézményekben. Taskovics István, a TBDSZ elnöke arról számolt be, őt 17 fok fogadta tegnap a hivatalban, de egy kolléganője 13 fokban takarta körbe magát egy pléddel. - Még az ősz közepén se járunk, de már munkaruhává vált a takaró, a sapka, a csizma és a kesztyű - fogalmazott.

Nagy László, a Kölcsey Gimnázium tanára elmondta, iskolájukban ma 45 tanár vállalt egész napos sztrájkot, kiállva azok mellett a kollégáik mellett is, akiket múlt pénteken azért rúgtak ki, mert polgári engedetlenségből tagadták meg a munkát. Ennek ellenére a sztrájk mellett ma is vannak olyan intézmények, ahol polgári engedetlenséggel tiltakoznak a tanárok, a Tanítanék Mozgalom legalább 83 ilyen iskoláról és 947 pedagógusról tud. Komjáthy Anna, a PDSZ választmányi elnöke arról adott tájékoztatást, az előre bejelentett adatok szerint legalább 13-14 ezer dolgozó sztrájkolt ma, de az összesítés után ez a szám várhatóan növekedni fog, megközelítheti a márciusi sztrájk részvételi adatait.