Európai Bizottság;korrupcióellenes csomag;

2022-10-06 11:14:00

Jövő héten megkapja a haladékot az Orbán-kormány a korrupcióellenes csomag végrehajtására

Az európai uniós országok miniszteri szintű tanácsa október 13-án várhatóan megadja a haladékot az Orbán kormánynak a 17 intézkedésből álló korrupcióellenes csomag elfogadására és végrehajtására — értesült a Népszava több, egymástól független brüsszeli forrástól. 

Ez azt jelenti, hogy a tagállamok pénzügyminiszterei legkésőbb december közepéig elhalaszthatják a szavazást az Európai Bizottság által javasolt, nagyjából 3000 milliárd forint (7,5 milliárd euró) pénzügyi szankcióról. Addig Magyarországnak száz százalékosan teljesítenie kell a Brüsszelnek tett ígéreteit az előre egyeztetett menetrend alapján, hogy elkerülje a retorziót. Az Országgyűlés már megkezdte a törvények és törvénymódosítások elfogadását.

Az Európai Bizottság (EB) szeptember 18-án azt javasolta a döntéshozó pénzügyminiszteri tanácsnak, hogy fagyassza be a Magyarországnak 2021-2027 között járó felzárkóztatási támogatások nagyjából egyharmadát az uniós forrásokkal elkövetett csalások és szabálytalanságok miatt. A brüsszeli testület a közbeszerzések terén, a pénzek kezelésével megbízott ellenőrzési és auditálási rendszer működésében, valamint a nyomozati, vádhatósági szervek tevékenységében talált olyan súlyos és rendszerszintű hiányosságokat, amelyek miatt indokoltnak tartotta a jogállami eljárás elindítását és pénzbüntetés kiszabását. A tagállamok tárcavezetőinek címzett ajánlásában ugyanakkor jelezte: Magyarország kész orvosolni a problémákat, és vállalta, hogy november 19-ig meghozza a szükséges intézkedéseket. A biztosok ezért azt tanácsolták a miniszteri testületnek, hogy várja meg, amíg értékelik a korrupcióellenes magyar program végrehajtását. A kormány az EB-vel egyeztetve dolgozta ki a reformokat és elfogadásuk menetrendjét.

A tagállamoknak normál esetben egy hónapjuk van a bizottsági szankciós javaslat megfontolására és a többségi határozathozatalra, de rendkívüli esetben ezt két hónappal kitolhatják.

Az elvi megállapodásra másnap, előreláthatólag vita nélkül fogják hivatalosan ráütni a pecsétet a belügyminiszterek, akik aznap Brüsszelben tartják ülésüket. A haladékról nem feltétlenül a pénzügyminisztereknek kell dönteniük, bármilyen tanácsi formáció megteheti.