visszaesés;pedagógusok;létszám;HÖOK;

2022-10-09 11:07:00

HÖOK: Drámai mértékben esett vissza a tanárnak jelentkezők száma az elmúlt hat évben

2016-ban a pedagógusnak jelentkezők száma 20 286, a felvettek száma 10 167 volt, 2022-ben már csak 11 977 és 6453 fő volt ugyanez a két adat - hívták fel a figyelmet.

Pedagógusok nélkül nincs jövő - és ez nem világnézeti kérdés - hívta fel a figyelmet kiadott közleményében a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK).

A Facebookon közzétett közleményük elején a szervezet Klebelsberg Kunó idevágó gondolatait idézte: „Nincs ország, ahol több lenne a tehetség, mint éppen magyar földön, de egyúttal nincs ország, ahol a tehetség nehezebben tudna teljes kifejlődéshez jutni, mint éppen miközöttünk. Az idegen nemzetek négyzetre emelik kiválóságaikat, mi, magyarok gyököt igyekszünk belőlük vonni.”

A HÖOK felhívta a figyelmet, a pedagógus szakra jelentkező és felvételt nyerő hallgatók száma évről évre csökken. „Míg 2016-ban a jelentkezők száma 20 286, a felvettek száma 10 167 volt, 2022-ben már csak 11 977 és 6453 főt jelent ugyanez a két kategória” - írták, nyomatékosítva, ez azt jelenti, hogy az elmúlt 6 évben majdnem felére csökkent azon fiatalok száma, akik tanárként szerettek volna továbbtanulni, és azoké is, akik valóban elkezdték a pedagógusképzést.

A HÖOK szerint a fenti számokból világosan látható, hogy az elmúlt időszak köznevelést érintő folyamatai és döntéshozói irányai nem támogatják azt a nemzetstratégiai célt, hogy a tehetséges fiataloknak népszerű és vonzó karrier lehessen a pedagógusi pálya. Megfelelő politikai döntések nélkül nagyon nehéz lesz elérni, hogy a pedagógusok nem csak szakmailag, de egzisztenciálisan is megbecsült tagjai lehessenek társadalomnak - rögzítették.

A szervezet szolidaritását fejezte ki a pedagógusokkal és a diákokkal, s azt kérték a döntéshozóktól, „igyekezzenek megszüntetni a tanári hivatás körül kialakult káros politikai-társadalmi légkört, és kezdjünk el közösen dolgozni egy olyan Magyarországért, ahol tiszteletreméltó és megbecsült döntés lesz a tanári hivatást választani.” Hozzátették, szomorú azt tapasztalniuk, hogy jelenleg nem ebbe az irányba tartunk.