korrupció;Európa Tanács;Európa Bizottság;

2022-10-12 14:06:00

Két hónap haladékot kap az Orbán-kormány, hogy megkezdje a korrupció felszámolását

3000 milliárd forint uniós támogatás elvesztése a tét.

Ahogy a Népszava elsőként beharangozta, az európai uniós tagállamok brüsszeli nagykövetei szerdai ülésükön megállapodásra jutottak, hogy az Orbán-kormány december közepéig haladékot kap a Magyarország ellen indított jogállamisági eljárás befejezéséhez – vagyis a pénzmegvonás elkerüléséhez – szükséges intézkedések végrehajtására.

Az állandó képviselők döntésére a miniszteri szintű EU Tanács fogja vita nélkül ráütni a hivatalos pecsétet várhatóan csütörtökön. Ez azt jelenti, hogy a 26 tagállam meg fogja várni, hogy az Orbán-kormány valóban végrehajtja-e a vállalásait az uniós pénzekkel elkövetett szabálytalanságok és csalások visszaszorítására, és csak azután fog határozni a felzárkóztatásra szánt EU támogatások egyharmadának befagyasztására tett javaslatról.

Mint arról beszámoltunk, az Európai Bizottság szeptember 18-án 3000 milliárd forint (7,5 milliárd euró) támogatást javasolt elvonni Magyarországtól az uniós forrásokkal elkövetett és büntetlenül hagyott visszaélések miatt. A biztosi testület ugyanakkor jelezte: nem kéne azonnal bevasalni a büntetést, hanem időt hagyni a magyar kormánynak, hogy végrehajtsa azokat a korrupcióellenes intézkedéseket, amelyek meglátása szerint jelentősen javítanák a közösségi források szabályos felhasználását. Szankciós javaslatát ezzel a kiegészítéssel utalta a tagállami pénzügyminiszterek tanácsa elé. A tárcavezetőknek normális esetben egy hónapjuk van a döntésre, de rendkívüli körülmények között a határidőt két hónappal megtoldhatják, és a bizottsági ajánlást követve ezt most meg is fogják tenni.

Az eljárással összefüggő törvények egy részét már elfogadta az Országgyűlés, és a maradék is úton van a jóváhagyás felé, azokkal a gyakorlati lépésekkel együtt, amelyekre a kabinet szintén ígéretet tett Brüsszelnek. Orbánék vállalták, hogy november 19-ig meghozzák a szükséges döntéseket, amelyekről a decemberi tanácsi határozatig hátralévő egy hónapban az Európai Bizottság fog értékelést adni, hogy megfelelnek-e az elvárásoknak. A 27 tagú miniszteri testület minősített többséggel döntheti el, hogy jóváhagyja pénzmegvonási javaslatot vagy befejezi a procedúrát. A magyar kormány tagja nem vehet részt a szavazásban.

Egy lapunknak nyilatkozó EU-s forrás szerint a nagyköveti ülésen egyetlen tagállam képviselője sem kifogásolta a halasztásra tett előterjesztést, de többen felkérték az Európai Bizottságot, hogy november 19-e után alaposan elemezze majd a vállalások végrehajtását, és biztosan állapítsa meg, hogy az uniós költségvetést fenyegető veszélyek fennállnak-e még Magyarországon.