ellenzék;

Korányi Dávid: egyszer ennek is vége lesz

– A magyar kormánypártok és propagandamédiájuk közellenséget próbálnak faragni belőlem, mert az általam alapított és vezetett Action for Democracy alapítvány olyan magyar civil szervezeteket merészelt támogatni, amelyek a demokráciáért küzdenek – reagált Korányi Dávid közösségi oldalán az ellene indított fideszes médiakampányra. Bejegyzésének ezt a címet adta: Ebből elég.

A kormánypárti sajtóban hol „Gyurcsány-fiókaként”, hol „Soros embereként” emlegetett Korányi Dávid nem csak az általa vezetett alapítvány miatt került célkeresztbe, hanem azért is, mert Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója. Korányi egy ideje családjával New Yorkban él (felesége az ismert modell, Mihalik Enikő). A főpolgármester már közölte, hogy erre tekintettel megszünteti tanácsadói szerződését.

Közösségi oldalán Korányi Dávid beszámolt arról, hogy családja a fasizmust különösen, de a kommunizmust is megszenvedte. A családi legendáriumból, elsősorban dédnagymamája holokausztnaplójából, valamint a szakirodalomból jól ismeri a diktatúrák természetét: a megfélemlítést, a hazaárulózást, az ügynöközést, az idegenszívűzést, „bérencek” és „árulók” keresését, a folyamatos ellenségképképzést, a kisebbségek kirekesztését. Álmában se gondolta volna azonban, hogy egy EU- és NATO-tagállam kormányának uszítására árulónak és ügynöknek nevezzék 2022-ben, hazug lejárató hadjáratot folytassanak ellene, őt és családját hétvégi sétáik közben otthonuk előtt lesből fotózzák.

A történet azonban szerinte nem róla, még csak nem is Márki-Zay Péterről szól, hanem a „békaként lassan megfövő magyar demokráciáról, a független gondolatiság elsorvasztásáról” és a civil társadalom aláásásáról, minden nem kormányzati ellenőrzés alatt álló, másképp gondolkodó szervezetet támogató stigmatizálásáról.

„Mi nem tettünk mást, csak a magunk eszközeivel megpróbáltuk megerősíteni a magyar társadalom immunrendszerét, a civileket”

 – fogalmazott Korányi Dávid. 

Alapítványa egyebek között a Nyomtass te is! mozgalmat és a Mindenki Magyarországa Mozgalmat segítette. Utóbbit – noha erre törvényi kötelezettség nem volt – csak a „diaszpórában élő számtalan magyar által összeadott” pénzből támogatták. Az Action for Democracy stratégiai céljai – a demokrácia védelme és az autokráciák elleni harc – érdekében más országok esetében is szervez alulról építkező pénzgyűjtő kampányokat.

„Remény pedig mindig van. A magyar tanárok, diákok és szüleik épp ezekben a napokban mutatják meg, mit is jelent igazán bátornak lenni. Egyszer ennek is vége lesz” – írta végezetül Korányi Dávid.