monetáris politika;

2022-10-15 06:00:00

Végső tartalék

Az év eleje óta19 százalékkal értékelődött le a forint az euróval szemben. A forint gyengülésének számtalan oka van – ezek persze véletlenül sem háború és a szankciók, hanem kormány elhibázott költségvetési- és gazdaságpolitikája, a választás előtti esztelen pénzszórás, az állandó konfrontáció Brüsszellel és az MNB erőtlen monetáris politikája. Az elmúlt két hétben viszont megváltozott a helyzet: a forint felgyorsult zuhanása a pénzügyi összeomlás rémét festette a falra. A 430 forintos euró és a 450 forintos dollár már az MNB szemét is csípte, hisz a gyenge forint az import révén nem húsz, hanem 30, 40 százalékra fűtené az inflációt. Az inflációs rém és a forintpiac kezdődő összeomlása kellett ahhoz, hogy végre lépjen az MNB a forint védelmében.

Két döntés született: beáldozzák a jegybank Szent Grálját, a jegybanki tartalékot és annak terhére váltja át az MNB azt a havi több száz milliárd forintot, ami a gázimporthoz kell. Ez egy komoly döntés, hisz a jegybank a tartalékait égeti a forint érdekében – de hát végül is ezért van a tartalék. Ilyen forintvédelmi lépésre évtizedek óta nem volt példa Magyarországon. A jegybank a másik lépésével megemelte az egynapos betéti kamatot a kereskedelmi bankok számára – egészen 18 százalékra. A döntéssel rendkívüli módon megdrágítja a jegybank a forint elleni spekulációt, ugyanakkor mivel ez drasztikus kamatemelés azonnal beszivárog a hitelkamatokba, drágulnak a  hitelek is  - ezért húzta-halasztotta  a kamatemelést az MNB. 

Talán az utolsó utáni pillanatban az MNB megmentette a forintot és a pénzügyi rendszert az összeomlástól. De ez csak tűzoltás. Ha hamarabb lépnek, ha évtizedeken keresztül nem a forint gyengítésére játszanak – az euró 290 forint volt 2010-ben – , akkor mindezt elkerülhettük volna. Úgy mint a csehek vagy a lengyelek, a szlovákokról nem is beszélve. Ott már réges-rég euró van. Be kellene fejezni ezt szélmalomharcot és kikötni Európában, végre egy normálisan működő országot csinálni, de legalább egy kompetens jegybankot!