földgáz;MVM Zrt.;gázszerződés;rezsicsökkentés;energiaválság;rezsiemelés;

2022-10-16 19:16:00

Csak kedden igényelhető az átmeneti gáz

A kormány mostantól a szerencsejátékfüggők gyógyítására elkülönített pénzt is orosz gázra költi.

Azok a felhasználók, amelyek október 1-től nem jutottak gázhoz, december 31-ig úgynevezett „átmeneti földgázellátásra” jogosultak – derül ki a péntek esti Magyar Közlönyből. A szolgáltatást az MVM nyújtja. Az állami energiaszolgáltató ennek mintaszerződését – legalábbis a jogszabály szerint – hétfőn teszi közzé.

Ez alapján az érdeklődőknek az MVM megfelelő elektronikus felületén kedden nyilatkozatot kell tenni. Aki ezt holnap elmulasztja, elesik a lehetőségtől. Ugyanakkor az igazolhatóan keddi nyilatkozat elegendő a szolgáltatás igénybe vételéhez. A jogosultaknak az MVM december 31-ig biztosítja átmenetileg a gázt. A tarifát nem tették közzé. Október 1-től a hatósági árakra nem jogosult – jellemzően céges és közületi - fogyasztóknak új éves gázszerződést kellett kötniük, ám az egekbe szökő árak és az energiakereskedők helyzetének megrendülése miatt ez többeknek nem sikerült – hívják fel a figyelmet szakértők. Az átmeneti időszak alatt ugyanakkor az érintetteknek alighanem új piaci szolgáltató után kell nézniük.

A közlöny egy másik rendelete szerint mostantól az online kaszinók játékadójának eddig „játékosvédelemre”, illetve jótékonysági célokra költött 3 százalékát a Rezsivédelmi Alapba irányítják. A játékosvédelem eddig a szerencsejátékfüggés kialakulásának megelőzését, illetve a szenvedélybetegség kezelését célozta. A Rezsivédelmi Alap pedig részben fedezi az MVM idén a korábbi sokszorosára, több ezermilliárdra ugró orosz gázszámláját.

Egy szintén pénteki, kapcsolódó rendelet szerint augusztus 1-től, azaz a lakossági rezsiemelés hatályától visszamenőleg az egyházi ingatlanok is a legalacsonyabb, lakossági gáztarifára váltak jogosulttá. A módosítás a társasházzá alakuló tulajdonközösségekre vonatkozó, szintén nemrég elfogadott gázárkedvezmények pontjai között kapott helyt.