Brüsszel;EU-csúcs;kirúgás;magyar diplomácia;Várhelyi Olivér;

Már meg is van az utódja, munkaügyi bíróságra megy a kirúgott brüsszeli magyar nagykövet

A kiszemelt férje Várhelyi Olivér uniós biztos mellett dolgozik.

Jelentős személyi változások várhatók Magyarország brüsszeli Állandó Képviseletén (ÁK) - ezt valószínűsítették a Népszavának nyilatkozó, egymástól független brüsszeli források, miután csütörtök este Varga Judit igazságügyi miniszter váratlanul menesztette a képviselet második emberét, Baranyai Gábor nagykövetet. A diplomata másfél órát kapott, hogy összecsomagoljon, miközben Orbán Viktor és a többi 26 állam- és kormányfő éppen az energiaválság megoldásáról tárgyalt az uniós csúcson.

Baranyai Gábor egyik szakterülete éppen az energiapolitika volt, de ő képviselte a magyar érdekeket azokon az uniós tárgyalásokon és döntéshozatali eljárásokban, amelyeken egyebek között a közlekedés, a környezetvédelem vagy a szociálpolitika volt terítéken. Információink szerint elbocsátásának nincs köze az éppen zajló vezetői találkozóhoz, sem annak előkészítéséhez.

A menesztett diplomata lapunknak nem kívánta kommentálni a fejleményeket, csupán annyit mondott:

méltánytalannak és indokolatlannak tartja, hogy azonnali hatállyal elbocsátották tisztségéből, ezért a döntést munkaügyi bíróságon fogja megtámadni.

Baranyai Gábor a második nagykövet, aki rövid időn belül távozik a magyar ÁK-ról: szeptemberben Stelbaczky Tibor képviseletvezető hagyta ott az intézményt, igaz, őt nem kirúgták, hanem felmondott.

A szakember az Európai Külügyi Szolgálathoz szerződött, energiapolitikával foglalkozik. Baranyai tudott róla, hogy főnökei a leváltását készítik elő, szabályos eljárásban bízott, de arra nem számított, hogy egyik pillanatról a másikra kirúgják, és megszüntetik a köztisztviselői státuszát is. 

Nagykövettársait péntek este fél 10 órakor egy rövid e-mailben tájékoztatta arról, hogy munkaadója - másfél évvel kiküldetési idejének a lejárta előtt - éjféltől felmondta a szerződését. 

“A leváltásomról szóló döntésnek semmi köze nem volt a szakmai teljesítményemhez, a hivatalos magatartásomhoz, egyszerűen csak rossz helyen és rossz időben történt”, írta a lapunk által látott levélben.

Baranyai Gábor utódja Molnár Katalin lesz, aki korábban már dolgozott a magyar Állandó Képviselet jogi szolgálatánál, jelenleg azonban nincs állása. Férje a magyar uniós biztos, Várhelyi Olivér kabinetjében dolgozik. Várhelyi 2019-ben a képviseletvezetői tisztséget hagyta ott az európai bizottsági tagságért, de most is rajta tartja a szemét egykori munkahelyén.

Úgy tudjuk, hogy az Országgyűlés Külügyi Bizottsága hétfőn már meghallgatta és jóváhagyta Molnár Katalin jelölését a nagyköveti tisztségre. Gurmai Zita, a testület szocialista tagja ezt követően írásbeli kérdést intézett Varga Judithoz, nyugtalanítónak nevezve az ÁK vezetéséről érkező híreket. A képviselő választ vár arra, hogy miért távozott pozíciójából Stelbaczky Tibor és milyen jogalappal kívánják felmenteni Baranyai Gábort.

Brüsszeli forrásaink további személycserékre számítanak a közeljövőben a magyar érdekérvényesítéssel megbízott Állandó Képviseleten.

(Baranyai Gábor menesztésének hírét először az angol nyelvű brüsszeli Politico hírportál közölte.)