oktatás;Európai Parlament;sajtó;szabadság;delegáció;

EP-küldöttség jön Magyarországra, hogy a média és az oktatás helyzetéről tájékozódjon

A látogatásnak nincs köze az uniós támogatásokról szóló tárgyalásokhoz.

A jövő hét második felében Magyarországra látogat az Európai Parlament (EP) Kulturális és Oktatási Bizottságának kilencfős küldöttsége — értesült a Népszava brüsszeli forrásoktól.

A delegációt Sabine Verheyen német kereszténydemokrata politikus, a parlamenti bizottság elnöke vezeti, és tagja lesz a Fidesz EP-delegációjának tagja, Bocskor Andrea is.

A november 2-tól 4-ig tartó vizit a testület rendes programjába illeszkedik, nincs köze az uniós támogatásokról szóló tárgyalásokhoz. A képviselők elsősorban arra kíváncsiak, hogyan érvényesül a médiaszabadság és a művészi, akadémiai szabadság Magyarországon, milyen bánásmódban részesülnek a tanköteles korú ukrajnai menekültek.

A képviselők eredetileg 2020. májusában akartak Magyarországra látogatni, de a koronavírus-járvány közbeszólt. Információink szerint a küldöttség találkozik Csák János kulturális és innovációs, valamint Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel. Megbeszélést folytatnak Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel, felsőoktatási és kulturális intézmények, valamint civil szervezetek vezetőivel, és felkeresik a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot. Tárgyalásaikon biztosan szóba kerül a tanárok helyzete is.

Az elmúlt években az EP kulturális bizottságában többször napirendre kerültek a magyarországi fejlemények: a képviselők bírálták a CEU elüldözését Budapestről, a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának a megnyirbálását, a roma gyerekek szegregált oktatását és a kormányzati túlsúlyt mutató médiahelyzetet.