Szerbia;Oroszország;kormányalakítás;titkosszolgálatok;

2022-10-26 16:06:00

Mintha Moszkva állította volna össze az új szerb kabinetet

Ha az Európai Uniónak volt bármiféle illúziója azzal kapcsolatban, hogy Szerbiának inkább uniópárti kormánya lesz az áprilisi parlamenti választás után, most igencsak csalódnia kellett. Az EU felé nem tett gesztusokat Aleksandar Vucic elnök a kormánylista összeállításakor.

A várhatóan szerdán hivatalba lépő új kabinet életre hívása eleve gyötrelmesen alakult. A voksolást április 3-án tartották, egy napon a magyarral, de több mint fél évbe tellett, amíg kiderült, kik kerülnek az egyes tárcák élére. Szakértők szerint Vucic szándékosan húzta az időt. Az oroszok februárban Ukrajna ellen megindított agressziója óta az EU egyre türelmetlenebbül szemléli pávatáncát Brüsszel és Moszkva között, s Németországnak is kezd az idegeire menni Szerbia hintapolitikája. Vucic sokszor a rá jellemző hosszú, sokszor nehezen követhető monológokban panaszkodott nehéz helyzetére, s arra, milyen nyomás nehezedik rá a Nyugat részéről. Az új kormány összetétele pedig azt mutatja, hogy Szerbia nemhogy nem kíván szakítani Moszkvával, az EU által követelt szankciókat sem vezeti be.

A külügyi tárca élére némi megszakítás után ismét Ivica Dacic került. Abból a szempontból még érthető a kinevezése, hogy Vucic gesztust és erős portfóliót akart adni az általa irányított Szerb Haladó Párt (SNS) koalíciós partnerének, a szocialista pártnak. De most, amikor annyira kiélezett a helyzet Kelet és Nyugat között Európában, meglepő egy nyíltan moszkovita politikust megtenni a szerb diplomácia vezetőjének. Dacic volt az, aki 2019-ben, Vlagyimir Putyin belgrádi látogatása során átszellemült arccal énekelte el az orosz elnök tiszteletére a kalinkát. A kilencvenes években, Slobodan Milosevic országlása alatt az akkori, igen rosszhírű kormány szóvivője volt, abban az időszakban, amikor a jelenlegi szerb elnök a belgrádi tájékoztatási tárca élén állt. 2018-ban Dacicot személyesen Putyin tüntette ki a Puskin-éremmel, amit egyébként az orosz író, költő egy leszármazottja sem volt hajlandó átvenni. 2020-ban Dacic egy televíziós műsorban megfenyegette azokat a szerbeket, akik információkat szolgáltattak a szerbek által megölt koszovóiak tömegsírjairól.

Dacic a külügyi tárca mellett a Biztonsági Szolgálatok Koordinációs Irodájának vezetését is megkapta. S ehhez kapcsolódik az EU számára a másik sokkoló hír: Aleksandar Vulin nem lesz ugyan a kormány tagja, de a titkosszolgálat élére nevezte ki Vucic. Vulin egykor lehallgatta az orosz ellenzékiek belgrádi tanácskozását és adatokat gyűjtött róluk, majd lelkesen osztotta meg ezt a dossziét Moszkvában az ottani hírszerzéssel. Dacichoz hasonlóan nemcsak erőteljesen oroszpárti politikus, de sokszor az lehet az ember érzése, mintha közvetlenül Moszkvából irányítanák. Emellett hírhedten ultranacionalista. Nos, ő lesz a szerb hírszerzés feje.

Az már csak hab a tortán, hogy kipenderítették a kabinetből Zorana Mihajlovic energiaügyi minisztert, aki nyugatbarát nézeteiről ismert és élesen bírálta Oroszországot az ukrajnai agresszióért. Interjút is adott az ellenzéki Nova csatornának, amit rossznéven vett a Vucic hűséges fegyverhordozója, az elnököt rendre anyatigrisként védelmező Ana Brnabic miniszterelnök. A kormányfő és Mihajlovic viszonya kezdettől feszült volt, de nyilvánvalóan nem Brnabic döntött a menesztéséről, hanem az államfő. Felmerült, hogy Mihajlovic távozik a Szerb Haladó Pártból, ő azonban ezt nem erősítette meg. Távozik az ugyancsak nyugatbarátként ismert Nebojsa Stefanovic védelmi miniszter is, bár az ő esetében ezt nem nézetei magyarázzák. Vuciccsal régóta feszült a viszonya, az elnök szerint Stefanovic – aki előzőleg a belügyi tárcát vezette – lehallgatta őt.