Kína;megfigyelés;elnyomás;

Illegális kínai „rendőrőrsök” működnek Budapesten?

A Belügyminisztérium állítja, semmit sem tud ezekről a központokról, noha meglehetősen egyértelmű jelek mutatnak arra, hogy a magyar fővárosban is létesültek ilyen irodák. 

Egészen a közelmúltig Budapesten két helyen üzemelhetett olyan kínai „szolgáltató állomás”, amelyeket jogvédők a kínai rendőrség illegálisan kihelyezett és a diaszpóra vegzálására is használt irodájaként azonosítottak - írja a hvg.hu.

Korábban lapunk is beszámolt róla, hogy holland oknyomozó újságírók több olyan egységre bukkantak az országban, melyek valószínűleg egy hálózat részei lehetnek. Ezek hivatalosan adminisztratív ügyek intézésére vannak fenntartva, de a pekingi kommunista rezsim ellenfeleinek félelemben tartása lehet a fő feladatuk. 

Ennek egyik tagja itt Magyarországon, a VIII. kerületi Golgota utcában működhetett - legalábbis a közelmúltig, de mivel a Momentum egyik képviselője egy olyan videót tett közzé, amelyben szeretett volna több információt megtudni a helyről, ahol már a tábla is egyértelművé tette, hogy ez az a bizonyos központ. Mindenki tagadta a kínai rendőrség jelenlétét, ráadásul Tompos Márton látogatása után levették.az erre utaló táblát. 

A hvg.hu a Safeguard Defenders nevű nem-kormányzati szervezet kutatására hivatkozva arról számolt be, hogy a magyar fővárosban a Józsefvárosban van az egyik ilyen  iroda, a másik pedig Kőbányán, a Cserkesz utcában található, de itt semmi sem utal semmi a jelenlétére. 

A magyar hatóságok pedig állítják, semmit sem tudnak a kínai rendőrség kihelyezett központjairól. A Belügyminisztérium legalábbis ezt közölte a képviselővel, a külügyminisztériumtól egyelőre még nem érkezett válasz. 

A hvg.hu megjegyzi, hogy a titkosszolgálati témákra specializálódott Intelligence Online nevű szaklap ugyancsak foglalkozott a témával. Úgy tudják, a külföldi hálózat létrehozása egyenesen Hszi Csin-ping elnöktől származik.