oktatás;vita;Parlament;tüntetés;diák;tanár;

2022-11-02 07:30:00

Az oktatásról vitázik ma az Országgyűlés

„Gyermekeink jövőjéről, a közoktatás minőségéről és feltételrendszeréről” címmel tart ma vitanapot az Országgyűlés a Momentum kezdeményezésére, amelyet a DK, az MSZP, a Jobbik és az LMP is támogatott.

Az ellenzéki képviselők szerint a vitanapra azért is van szükség, mert – mint beadványukban fogalmaztak – a közoktatásban a rendszerváltás óta nem kezdődött még tanév olyan pattanásig feszült helyzetben, mint idén szeptemberben. Hozzátették: tanévkezdés óta hétről-hétre nő a feszültség, a pedagógusok jogos követeléseire és tiltakozására pedig a kormány tárgyalás helyett “rideg elnyomással” reagált. Egyelőre nem tudni, hogy a vitanapon a kormánypárti képviselők ott lesznek-e.

Az elmúlt hetekben valóban soha nem látott összefogás alakult ki az oktatás szereplői között, a pedagógusok, oktatási dolgozók sztrájkja és polgári engedetlenségi akciói mellett egyre több, diákok és szülők által szervezett, országszerte több tízezer embert megmozgató demonstrációkra, szolidaritási akciókra is sor került. A kormány érdemben még nem reagált a tiltakozási hullámra, leszámítva Gulyás Gergely miniszter bizonytalan ígéretét a pedagógusbérek 2025-ig történő emeléséről. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár pedig november 7-ére hívta egyeztetésre a pedagógusok sztrájkbizottságának képviselőit.

illetve azoknak a tanároknak a visszahelyezését, akiket polgári engedetlenség miatt rúgtak ki a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból.

A kormányzati hozzáállást közben jól mutatják azok a nyilatkozatok, amelyeket a Fidesz különböző ideológusai tesznek. A napokban például Bencsik András, a kormánypárti Demokrata hetilap főszerkesztője úgy fogalmazott: az iskolákat és a pedagógusi pályát egy “söpredék”, “nagypofájú, nihilista, semmiházi társaság lepte el”. Úgy folytatta: “ellepték a tanári pályát ezek a szörnyetegek, és ezek a szörnyetegek nevelnek föl egy szörnyeteg generációt”.