feljelentés;Pesti Srácok;hírhamisítás;Georg Spöttle;Momentum Mozgalom;

2022-11-02 16:23:00

Hírhamisítás miatt a Momentum Mozgalom feljelenti Georg Spöttlét és a Pesti Srácokat

Egy Szíriában  készült videóról azt állították, hogy Ukrajnában vették fel.

Feljelentést tesz a Pesti Srácok, illetve Georg Spöttle ellen a Momentum Mozgalom politikusa, Tompos Márton – jelentette be Facebook-oldalán szerda délelőtt az ellenzéki politikus. 

Az Orbán-kormány szócsöveként működő portálon még október 28-án jelent meg egy videó, amelyben a Fidesz egyik kedvenc „biztonságpolitikai szakértője”, Georg Spöttle azt fejtegeti, hogy ukrán tisztségviselők próbálnak nyomást gyakorolni az amerikaiakra, hogy küldjenek nekik kazettás bombákat. Ezután bejátszanak egy felvételt, amelyet Georg Spöttle a „nagyon szomorú” fordulattal vezet fel, állítása szerint pedig azt mutatja, hogy az ukránok is használtak a pusztító hatású robbanószerből Ukrajna orosz kézen lévő Donbasz régiójában. – Ez egy valós felvétel, hogy az ukránok a Donbaszban mit műveltek, tehát ennek a háborúnak azért vannak okai is – kockáztatta meg „biztonságpolitikai szakértő”, csakhogy az állításának van egy nagy szépséghibája, mégpedig az, hogy a bejátszott felvétel nem Ukrajnában, hanem Szíriában készült 2016-ban,

A videót a Fox News vetítette hat évvel ezelőtt, a Pesti Srácok csak elhomályosította az eredetijét közlő arab hírcsatorna nevét, amelyet a Fox Newson még tisztán látni lehetett.

„Erre az arcpirító cinizmusra tényleg nehéz megtalálni a szép szavakat. A feljelentést előkészítjük és be is fogjuk adni hírhamisítás miatt Georg Spöttle és a Pesti Srácok ellen” – írta a Facebook-posztjában Tompos Márton. 

A kazettás bomba több kisebb robbanószert rejt, becsapódás előtt esik szét, hogy a külön-külön detonáló darabjai minél nagyobb pusztítást végezzen, több embert sebesítsen meg. Használatát egy 2010-ben hatályba lépett nemzetközi szerződés tiltja, de például Magyarországgal ellentétben sem az Egyesült Államok, sem Oroszország, sem Ukrajna nincs a 110 ország között, amelyik aláírta. Arra 2022 márciusa óta van bizonyíték, hogy az oroszok bevetettek kazettás bombákat Ukrajnában.