Orbán-kormány;korrupció;Integritás Hatóság;

2022-11-12 06:30:00

Integritás Hatóság: annyira dolgoznak az átláthatóságon, hogy a vezetőinek kérdésekre válaszolni sincs idejük

Jellemző, hogy még az új elnök, Biró Ferenc szakmai életrajzát sem tették közzé. 

Annyira dolgozik az Integritás Hatóság vezetése a szervezet létrehozásán, hogy egyelőre nincs idejük válaszolni a kérdésekre – ez szűrhető le abból az üzentből, amit lapunk megkeresésére küldött a korrupcióellenes hivatal elnöke, Biró Ferenc.

Mint arról többször írtunk, az uniós jogállami aggályok leszerelése – és így a befagyasztott 3000 milliárd forintos EU-s támogatás megszerzése – érdekében az Orbán-kormány új korrupcióellenes intézményt hoz létre Integritás Hatóság néven. A szervezetet rohamléptekben állítják fel, hogy mielőbb bizonyíthassa a kabinet a korrupció letörése iránti elkötelezettségét.

Abszurd módon a nagy sietségben átláthatatlan módon nevezték ki az új hatóság vezetését, amely pedig részben épp az átláthatóság javításáért lesz felelős. Jellemző, még az új elnök, Biró Ferenc szakmai életrajzát sem tették közzé. Emiatt is kerestük Biró Ferencet eddigi munkahelyén, a Pricewaterhouse Coopers-nél. Biró a társaság sajtóosztályán keresztül a Linkedin közösségi portálon lévő adatait ajánlotta figyelmünkbe. Egyébiránt a sajtóosztály közvetítésével azt üzente: lesz hivatalos sajtótájékoztató, addig mindenkitől türelmet kér a felmerülő kérdések kapcsán. (A napokban hasonló választ kapott HVG is, amelynek a hatóság egyik elnökhelyettese, Holbusz Tímea üzente azt: „Jelenleg minden erőnkkel a hatóság felállítására és munkánk megkezdésére koncentrálunk.”)

Biró Ferenc Linkedin-es adatlapja szerint a szakember az International Business Schoolon (IBS) végzett, majd a karrierje folyamán szinte végig cégek auditálásával, majd főképpen csalás-és korrupcióellenes (compliance) területen dolgozott különféle nagy nemzetközi cégeknél. 13 évet az Ernst & Young-nál dolgozott, majd innen igazolt át 2020-ban a PwC-hez vezetőnek és partnernek.

Ahogy az új szervezet vezetése, úgy a Pénzügyminisztérium és az Állami Számvevőszék sem válaszolt kérdéseinkre, így továbbra sem tudni, hogy hol, mekkora stábbal és büdzsével működik majd az Integritás Hatóság.