Oroszország;vád;Nyugat;Szergej Lavrov;G20-csúcs;militarizálás;ASEAN-csúcs;

2022-11-13 14:01:00

Lavrov azzal vádolja a Nyugatot, hogy militarizálja Délkelet-Ázsiát az orosz és kínai érdekek ellenében

Az orosz külügyminiszter a lovak közé csapott a kedden kezdődő G20-csúcs előtt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolta vasárnap a Nyugatot, hogy „militarizálja” Délkelet-Ázsiát az orosz és a kínai érdekek ellenében – jelentette a Reuters hírügynökség.

Az orosz diplomácia vezetője a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) kambodzsai csúcstalálkozójának végén beszélt erről. Lavrov megrótta az Egyesült Államokat azért, amit „művel” a térségben, amelyre mind Oroszország, mind a Nyugat úgy tekint, mint lehetséges geopolitikai csatatér a következő évtizedekben. „Az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei próbálják uralmuk alá hajtani ezt a területet” – fogalmazott az újságíróknak nyilatkozva.

Lavrov úgy vélekedett, hogy Joe Biden amerikai elnök indiai- és csendes-óceáni stratégiája a regionális együttműködés „inkluzív struktúráinak” megkerülésére tett kísérlet, amely magában foglalja „a térség militarizálását, nyilvánvalóan Kína és az orosz érdekek megfékezésére”.

Azt mondta, Joe Biden indo-csendes-óceáni stratégiája a regionális együttműködés "befogadó struktúráinak" megkerülésére tett kísérlet, és magában foglalja "e régió militarizálását, nyilvánvalóan azzal a fókusszal, hogy megfékezze Kínát és az orosz érdekeket a csendes-óceáni régióban”.

A Reuters emlékeztet arra, hogy az ASEAN-csúcson szintén részt vevő Biden azt mondta a délkelet-ázsiai vezetőknek, Washington egy „szabad, nyitott, stabil és virágzó, valamint rugalmas és biztonságos indiai- és csendes-óceáni térség felépítése” mellett kötelezte el magát az Egyesült Államok és a térség közötti átfogó stratégiai partnerség felvázolásakor.

Biden azt mondta a délkelet-ázsiai vezetőknek, hogy Washington elkötelezte magát egy "szabad és nyitott, stabil és virágzó, valamint rugalmas és biztonságos indo-csendes-óceáni térség felépítése mellett", miközben felvázolta az Egyesült Államok és a régió közötti átfogó stratégiai partnerséget.

Sem az Egyesült Államok, sem Oroszország nem tagja az ASEAN-nak, amelynek csúcstalálkozóján azonban több vezető politikus is részt vett a jövő heti, az indonéziai Balin tartandó G20-cúcs előtt. A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az EU-t tömörítő szervezet csúcstalálkozóján az orosz küldöttséget Lavrov fogja vezetni, miután a Kreml azt közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök jelenleg „túlságosan elfoglalt” ahhoz, hogy jelen tudjon lenni. Igaz, korábban még arról volt szó, hogy Putyin is jelen lesz a csúcson, sőt, maga Lavrov mondta, hogy Moszkva nem zárná ki egy Putyin-Biden-találkozó lehetőségét, amennyiben ilyen javaslatot kapna.

A találkozón a témát valószínűleg az ukrajnai háború fogja uralni, a nyugati vezetők vélhetően nyilvánosan számon fogják kérni Oroszországot az invázió miatt, amihez megpróbálhatják megnyerni a diplomáciailag finoman lavírozó Kína és India támogatását, igaz, a két ország korábban tűzszünetet sürgetett a háborúban.