botrány;múzeum;Trianon;dal;Szacsvay László;

2022-11-21 11:11:00

„Fogalmam nem volt róla, mire fogják használni” – Megszólalt Szacsvay László az új Trianon-botrányban

Tetszett neki a dal, énekelt, nem kérdezett.

Nem tudta Szacsvay László, hogy milyen CD-re kerül a Kis Komárom, nagy Komárom című dal - válaszolta a színész lapunk megkeresésére, miután közösségi oldalakon sokan meghökkenésüket fejezték ki a várpalotai Trianon Múzeum minap megjelentetett Lesz, lesz, lesz című albumán való szereplése miatt. 

Az albumon a Horthy-korszak tizenkét magyar irredenta dala hallható rockzenei alapokon, szimfonikus zenekarra hangszerelve mások mellett Varga Miklós, Pataky Attila, Kardos-Horváth János, Kautzky Armand és Szacsvay László közreműködésével.

– idézte fel Szacsvay László. – Tetszett a dal, fogalmam nem volt róla, mire fogják használni, és nem is kérdeztem ezt – folytatta. 

A szereplésével kapcsolatos, közösségi oldalakon megjelent felháborodással kapcsolatban értetlenségének adott hangot: – A Budapest Orfeum idején nem bántottak senkit az ilyen dalok - csodálkozott, majd hozzátette: a színész oda megy, ahová hívják.

A húszas-harmincas éveket megidéző albumról a Trianon Múzeum  november 17-én adott ki közleményt, amely szerint „az irredenta muzsika egy egész nemzetet sújtó, érthetetlen tragédiára adott, ösztönös, lelki gyógyulást kereső válasz. A dalok szövegét az elveszett Magyarország visszaszerzésére irányuló vágyak kifejezésre juttatása, zenéjét pedig a könnyen énekelhetőség, a fülbemászó, gyakran indulószerű dallam jellemezte".