futball;Ausztria;Orbán Viktor;diplomácia;Nagy-Magyarország;

Sálbotrány: Ausztria szólni fog Orbán-kormánynak, hogy száz éve megszűnt a Magyar Királyság

Az osztrákok tanulmányozták a térképeket, a kezdeti gyanújuk pedig egyre csak erősödött. 

Ausztria is beállt országok sorába, amely nem hagyta szó nélkül, hogy Orbán Viktor egy, a történelmi Magyarországot ábrázoló szurkolói sálban tekintette meg a 2-1-re megnyert Magyarország-Görögország labdarúgó mérkőzést.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő bejelentette, hogy bekéretik emiatt a kijevi magyar nagykövetet. Dmitro Kuleba külügyminiszter azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy Orbán Viktor sálja nem más mint a „revizionista eszmék népszerűsítése, amely nem járul hozzá az ukrán-magyar kapcsolatok fejlődéséhez, és nem felel meg az európai politika elveinek”. Éppen ezért hivatalos bocsánatkérést várnak a kabinettől. 

A román külügyminisztérium jelezte rosszallását a bukaresti magyar nagykövetnek, valamint Andrej Plenković horvát miniszterelnök is közölte, hogy elfogadhatatlannak tartják a Horvátországgal szembeni területi igényeket. Zoran Milanović horvát államfő már lényegesen hidegebb fejjel kommentálta a dolgot, szerinte nem érdemes nagy jelentőséget tulajdonítani Orbán Viktor szurkolói sáljának.

A pozsonyi Új Szó szerint Szlovákia részéről Andrej Stančík külügyi államtitkár közölte, hogy „Szlovákia egy független és szuverén állam, nem pedig Magyarország része”. A sálat sértőnek találta, és „rendkívül veszélyesnek” nevezte a történelmi revizionizmust.

Teljesen más stílust ütött meg az osztrák kabinet. 

„Vetettünk egy gyors pillantást a bécsi külügyminisztérium történelmi térképeire. Mindez megerősítette a kezdeti gyanúnkat, hogy a Magyar Királyság körülbelül 100 évvel ezelőtt megszűnt létezni. Erről a fejleményről a lehető leghamarabb tájékoztatni fogjuk magyar szomszédainkat”

- közölte a Politico érdeklődésére érdeklődésére a  külügyi tárca. 

Orbán Viktor a bírálatokra úgy reagált: „A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek!”