ellenzék;Magyarország;felmérés;demokrácia;szavazók;Republikon Intézet;Orbán-rezsim;

2022-11-23 11:15:00

Az ellenzéki szavazók csaknem fele szerint az Orbán-kormány nem váltható le demokratikus eszközökkel

A választói apátia ellenére az ellenzéki szavazók 58 százalékát jelenleg is foglalkoztatja a politika.

Az ellenzéki szavazók csaknem fele szerint az Orbán-kormány nem váltható le demokratikus eszközökkel – derül ki a Republikon Intézet által szerkesztőségünkhöz eljuttatott szerdai közleményből.

Mint írják, az Orbán-ellenesség köti össze az ellenzéki szavazókat, kétharmaduk szerint Magyarország mára diktatúrává lett. A kutatásban arra keresték a választ, hogy kik is valójában az ellenzéki választók, milyen a társadalmi helyzetük, mik foglalkoztatják őket és mik az elvárásaik. „Ez nemcsak az újabb fideszes győzelem okainak megértését segíti, hanem a mozgósítás lehetőségeinek felmérését is” – fogalmaznak.

A kutatás eredménye alapján elmondható, hogy

A válaszadók 94 százaléka gondolja úgy, hogy Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok. A megkérdezett ellenzéki választók 66 százaléka szerint Magyarország inkább vagy teljesen diktatórikus ország, csupán 1 százalékuk tartja egyértelműen demokratikusnak az országot.

Azt, hogy az ellenzéki választók mennyire bíznak pártjaik győzelmében, jelzi, hogy

Az ellenzéki választók körében a leggyakoribb világnézet a szocialista, szociáldemokrata volt, amelyet a liberális, szabadgondolkodású követett. A kutatásból az is kiderült, hogy a gyereknevelés és a szociálpolitika tekintetében az ellenzéki szavazótábor inkább liberális, baloldali, de sokan egyetértenek a konzervatív, rendpárti véleményekkel is.

A nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív kutatás 2000 fő személyes megkérdezésével készült szeptember második felében. A kérdezettek olyan magyar állampolgárok, akik a 2022. áprilisi országgyűlési választáson részt vettek, és az ellenzéki összefogás vagy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) listájára szavaztak.