Németország;FIFA;tiltakozás;Katar 2022;

Eltakart szájjal állt pályára a német válogatott, tiltakozásul a FIFA döntése ellen

Nem tetszett nekik, hogy a csapatkapitány nem viselheti a OneLove karszalagot.

Két napja derült ki, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség kemény szankciófenyegetés mellett tiltotta el több európai válogatott csapatkapitányát is attól,, hogy a katari világbajnokságon viselje a toleranciát és egyenjogúságot hirdető szivárványszínű OneLove karszalagot viseljen. A döntés hatalmas felhördülést keltett, hét európai ország futballszövetsége bírálta közös közleményben, de jelezte azt is, hogy mivel a csapatkapitány sárga lappal kezdené a meccset nem kockáztatnak.

Németország válogatottja ma lépett pályára először a megméretésen Japán ellen a közép-európai idő szerint 14 órakor kezdődő mérkőzésen,  csapatkapitánya, a kapus Manuel Neuer pedig nem is viselte a OneLove karszalagot, ehelyett viszont a német válogatott mind a tizenegy játékosa  eltakarta a jobb kezével a száját, amikor összeálltak a meccs ellőtti csoportképre. 

A OneLove karszalag holland ötlet, a nyugat-európai ország válogatott játékosai még a 2020-as Európa-bajnokság előtt kezdték el viselni. Sokan emiatt is érthetetlennek tartják a FIFA döntését. Bernd Neuendorf, a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) elnöke – derül ki a Deutsche Welle cikkéből – érezhető ingerültséggel jelezte, hogy nem politikai véleménynyilvánításról, hanem emberi jogi kérdésről van szó, a szervezet pedig kifizeti a pénzbírságot is, ha kell. De nem is fogják támogatni Gianni Infantino FIFA -elnök jövő évi újraválasztását – fűzte hozzá Bernd Neuendorf.