Magyarország;Lengyelország;V4;Mateusz Morawiecki;

2022-11-24 13:37:00

Morawiecki: Nem engedhetjük meg magunknak a V4 felbomlását

A visegrádi csoportot közös érdekek egyesítik, fontos stratégiai együttműködésről van szó - fogalmazott a lengyel kormányfő.

A visegrádi csoportot (V4) közös érdekek egyesítik, fontos stratégiai együttműködésről van szó, amely megvédi a közép-európai országokat más nagy érdekcsoportokkal szemben - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök csütörtökön a varsói repülőtéren nyilatkozva, mielőtt Kassára indult a V4 miniszterelnökeinek csütörtöki találkozójára.

Az előző években a V4 bebizonyította hatékonyságát: azt, hogy „közös érdekek egyesítenek bennünket”. Az elmúlt hónapok történései kapcsán „egyesek elsősorban azt emelik ki, hogy különböző témák osztanak meg bennünket, különösen az, hogyan viszonyulunk Ukrajnához” - hangsúlyozta Morawiecki.

- fogalmazott a lengyel kormányfő.

Mateusz Morawiecki megerősítette a vasárnap Helsinkiben tett bejelentését, miszerint Kassán meg fogja kérni Magyarországot, hogy gyorsan ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. Újságírói kérdésre, hogy az uniós eszközök lehívásáról folytatott tárgyalások során esetleg alkalmaznak-e közös lengyel-magyar stratégiát, Morawiecki azt válaszolta, Lengyelország és Magyarország a tárgyalások eltérő fázisában van, például Lengyelország iránt az Európai Bizottság nem alkalmazza a feltételességi mechanizmusról szóló szabályozást. A tárgyalási eljárásról a két ország nem egyeztet - mondta Morawiecki.

Az illegális bevándorlásra vonatkozó kérdésre a lengyel kormányfő hangsúlyozta, a migrációs politika ügyében „teljes egyetértés és egység” áll fenn a V4-ben. Mint közölte, amíg a Jog és Igazságosság pártja kormányoz Lengyelországban, a migrációs politika „biztosan megmarad tagállami hatáskörben az unióban”. Lengyelország nem egyezik be „a közel-keleti vagy afrikai migránsok tízezreinek befogadásába” - nyomatékosította a lengyel kormányfő, a Lengyelországot Belarusz irányából érő migrációs nyomásra is utalva.