Ukrajna;kiállítás;rongálás;

Megrongálták az ukrán háború pusztításairól szóló kiállítást

Adéla Gálová, a budapesti kiállítást kezdeményező Cseh Centrum igazgatója szerint nehéz elképzelni, hogy a lerombolt ukrán emlékművek látványa miért inspirálta a szóban forgó járókelőt további pusztításra.

Ismeretlen személyek megrongálták a Klauzál tér Dob utcai oldalán elhelyezett „Postcards from Ukraine” (Képeslapok Ukrajnából) című kiállítást, melynek megnyitója óta még egy hét sem telt el. Az Ukrajnában zajló háborúról szóló tárlat bevezető információs tábláját teljesen letépték, és az orosz invázió egyik legtragikusabb szimbólumává vált Mariupol városát bemutató tabló is jelentős sérüléseket szenvedett.

A kiállítás témája épp az értelmetlen pusztítás: az Ukrajna elleni átfogó invázió kezdetétől országszerte több mint ötszáz történelmi, építészeti, régészeti, oktatási, vallási és kulturális helyszínt pusztítottak el vagy rongáltak meg az orosz csapatok. Ezen károk bemutatására hívta életre a kijevi központú Ukrainian Institute a „Postcards from Ukraine“ elnevezésű kezdeményezést, mely az ukrán kulturális és más kincseket a háború kitörése előtti és a háborúban megrongálódott vagy teljesen megsemmisült állapotában mutatja be. A tárlat több intézmény összefogásával és együttműködésével valósulhatott meg, támogatója az European Cultural Foundation (ECF), közreműködői és társszervezői a Verzió Nemzetközi Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál.

Adéla Gálová, a budapesti kiállítást kezdeményező Cseh Centrum igazgatója szerint nehéz elképzelni, hogy a lerombolt ukrán emlékművek látványa miért inspirálta a szóban forgó járókelőt további pusztításra – Szeretnénk azt hinni, hogy ez a rombolás egyszeri tett, egy olyan emberé, aki éppen nehéz időszakon megy keresztül az életében – nyilatkozott az esetről az igazgató – Osztozunk vele abban a kívánságban, hogy a világ helyzete mielőbb rendeződjön, és hogy az orosz agresszor vonuljon ki Ukrajna területéről. – fogalmazta meg Adéla Gálová. A november 17-en nyílt kiállításon, amely december 20-ig ingyenesen látogatható, 24 létesítmény rövid történetével és sorsával ismerkedhet meg a közönség. A szervezők közlése szerint a megrongált tablókat hamarosan pótolják.