Oroszország;homofóbia;LMBTQ+;

2022-11-24 16:46:00

Oroszországban rövidesen a felnőttek körében is tilos lesz az úgynevezett „LMBTQ-propaganda”

Így védenék az erkölcsöt a dekadens nyugati értékekkel szemben. 

Az orosz parlament csütörtökön elfogadta azt a törvényt, amely az úgynevezett „LMBTQ-propaganda” gyerekekre vonatkozó tilalmát kiterjeszti a minden korosztályra - írja a Reuters.

Az új törvény értelmében minden olyan esemény vagy cselekmény, amely a homoszexualitás népszerűsítésére irányuló kísérletnek minősül - beleértve az interneten, filmekben, könyvekben, reklámokban vagy nyilvánosan történő megjelenést - súlyos pénzbírságot vonhat maga után.

A bírság összege magánszemélyek esetében 400 ezer rubel (ez jelenlegi árfolyamon kicsivel több mint 2 és fél millió forint), míg magánszemélyek esetében ez az összeg akár ötmillió (jelenlegi árfolyamon több mint 32 millió forint) is lehet. A külföldiek pedig 15 napos letartóztatásra és az országból való kiutasításra számíthatnak.

A törvényhozók indoklása szerint csak az „erkölcsöt” védik a dekadens nyugati értékekkel szemben. 

- jelentette ki még korábban a törvény egyik kidolgozója, Alexander Khinstein. 

A múlt hónapban egyébként a TikTok videómegosztó alkalmazást tetemes pénzbírsággal  sújtották, amiért állítólag „LMBTQ-tematikájú” videókat népszerűsített. Emellett az orosz médiafelügyelet arra kérte meg a kiadókat, vizsgálják meg az „LMBTQ-propagandát” tartalmazó könyvek forgalomból való kivonásának lehetőségét. 

A törvénytervezetre még a felsőháznak is áldását kell adnia, majd ezt követően Vlagyimir Putyin elnök aláírásával lép hatályba.