Varga Mihály;Orbán Viktor;rezsi;kormányhatározat;kompenzáció;

2022-11-25 11:17:00

Rezsikompenzációt kapnak a közfeladatot ellátó egyházi intézmények és a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott iskolák

A nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézményeknek az egyházi fenntartású köznevelési intézményekkel azonos mértékű támogatást kapnak.

Rezsikompenzációról döntött a kormány, a Magyar Közlönyben megjelent két kormányhatározat szerint az egyházak közfeladatot ellátó intézményei és a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott oktatási intézmények fognak részesülni ebből.

Utóbbi határozat bőbeszédűbb, eszerint a kormány „egyetért az energia-vészhelyzet következtében a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézményeket érintő energiaár-növekedésből eredő többletköltségek fedezése érdekében, a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézményeknek az egyházi fenntartású köznevelési intézményekkel azonos mértékű támogatásával”. Az Orbán Viktor által szignózott határozat ezért felhívja Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy Semjén Zsolt bevonásával bocsásson rendelkezésre legfeljebb 440 millió forintot a költségvetésből. A határozat azt az utasítást is kiadja Varga Mihálynak, hogy Pintér Sándor bevonásával az Országos Roma Önkormányzat számára 10 millió forintot bocsásson rendelkezésre.

A bevett egyházak közfeladatairól szóló kormányhatározat konkrét összeget nem tartalmaz, mindössze úgy fogalmaz, hogy a kormány „egyetért azzal, hogy a bevett egyház és belső egyházi jogi személye számára, az általa fenntartott köznevelési, szakképzési, szociális és egészségügyi intézményre tekintettel az energiaár-növekedésből adódó többletkiadások kompenzációjaként a 2022. évben egyszeri kiegészítő támogatást kell biztosítani.” Az ugyancsak Orbán Viktor által jegyzett határozat szintén Varga Mihályt bízza meg a szükséges feladatok végrehajtásával.