oktatás;Fidesz;Magyarország;Országgyűlés;elutasítás;kulturális bizottság;

„Ránk nézni sem mertek” – Nem hagyta megszólalni a diákok és a tanárok képviselőit a Fidesz a parlament kulturális bizottságában

A közoktatás problémáinak megoldását célzó javaslatot is leszavazták. 

Az Országgyűlés Kulturális Bizottságának többségben lévő kormánypárti tagjai leszavazták, hogy a bizottság keddi ülésén a Tanítanék Mozgalom képviselője, Törley Katalin középiskolai tanár, valamint az Egységes Diákfront és az ADOM Diákmozgalom képviselői, Gajzágó József és Schermann Fruzsina szót kaphassanak és az oktatás problémáiról, megoldási javaslataikról beszélhessenek. Tóth Endre, a Momentum parlamenti képviselője hívta meg őket, miután a politikus határozati javaslatként nyújtotta be azt a kilenc pontos követeléslistát, amely az elmúlt hetek tanár-diák-szülő megmozdulásai során jött létre a közoktatás problémáinak megoldása érdekében.

Az első pontban egyébként épp az áll, hogy az Orbán-kormány folytasson érdemi párbeszédet az oktatási rendszer érintettjeit képviselő szervezetekkel. Az ülés után

Törley Katalin azt mondta, megdöbbentő volt számára a kormánypárti politikusok teljes közönye, holott a magyar állampolgárok választott képviselőiként az lenne a dolguk, hogy a magyar állampolgárok gondjaival foglalkozzanak és hallgassák meg őket. A diákok képviselői is csalódottságuknak adtak hangot, Schermann Fruzsina azt mondta, hiába szólítják meg a kormánypolitikusokat a tüntetéseken, meg se hallják.

– De most házhoz jöttünk, hogy kulturált formában, értelmesen, egy konstruktív diskurzusra nyitottan beszéljük meg a problémákat, de elzárkóztak, és még szemkontaktust sem sikerült velük kialakítani, mert nem mernek ránk nézni – fogalmazott az ADOM Diákmozgalom képviselője.

A Kulturális Bizottság fideszes többsége végül a Tóth Endre által benyújtott határozati javaslatot is leszavazta.