interjú;Népszabadság;Kovács Zoltán;Deutsche Welle;

A bezárt Népszabadság címlapjával a háta mögött adott interjút Kovács Zoltán a Deutsche Wellének

Ráadásul éppen az a címlap van bekeretezve a háta mögött, amelyen az áll: „Magyarországon megszűnt a sajtószabadság”. Ironikus.

Kovács Zoltán államtitkár interjút adott a Deutsche Wellének (DW), miközben a háta mögött a bezárt Népszabadság címlapja volt látható – vette észre a Media1, amely a DW partnereként előbb hozzájutott a csütörtök 20 órától látható interjúhoz.

Közzé is teszik az interjú előzetesét, amelyből kiderül, hogy az interjú során Ukrajnáról, Oroszországról, uniós pénzekről és hasonló aktuális témákról is szó lesz.

Ami azonban médiaügyi szempontból sokkal izgalmasabb – jegyzik meg –, az az, hogy az interjú során Kovács háta mögött egy bekeretezett Népszabadság-címlap látható.

Éppen azé a tiltakozó címlapé, amelyiken a magyar mellett számos nyelven az áll: „Magyarországon megszűnt a sajtószabadság”.

A Népszabadságot 2016-ban nagy felháborodást kiváltó körülmények közt záratták be kormányhoz köthető körök: az újságírókat költözésre hivatkozva zárták el a saját munkaeszközeiktől, és tulajdonképpen egyik napról a másikra függesztették fel az ország addig legolvasottabb napilapjának kiadását, amely akkoriban épp a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, Rogán Antal helikopterezéséről cikkezett.

Emlékeztetnek arra, hogy a kormány (nyilván) soha nem vette a nevére a Népszabadság bezárását, többek között Kovács is azt hangoztatta 2016-ban, hogy a piac törvényei állnak az egész mögött.