Európai Unió;Magyarország;Európai Bizottság;támogatás;felfüggesztés;

Várni kell a döntésre az EU-s támogatásról, az Orbán-kormánytól a vétófenyegetés feladását kérhetik a pénzért

A tervekkel ellentétben az európai uniós tagállamok pénzügyminiszterei jövő keddi brüsszeli ülésükön várhatóan nem fognak szavazni a Magyarországnak járó felzárkóztatási támogatások egyharmadának – mintegy 3000 milliárd forintnak – a felfüggesztésére vonatkozó javaslatról. 

A tárcavezetők egyelőre csak véleménycserére készülnek az Európai Bizottság (EB) szerdai előterjesztéséről, és a döntést későbbre halasztják. Ennek fő oka, hogy több tagállam, köztük Franciaország, Németország és Olaszország azt szeretné, ha az EB frissítené az Orbán-kormány vállalásairól készült értékelését, amely a megszabott határidőre, november 19-ére kialakult helyzetet tükrözi.

Mint beszámoltunk róla, az uniós grémium ebben megállapította, hogy Magyarország a rendszerszintű korrupció felszámolását célzó 17 vállalásból sokat teljesített, de vannak még hiányosságok, és ezért fenntartotta a pénzügyi szankcióra vonatkozó javaslatát. November közepe óta azonban történtek változások, néhány jogszabály megszavazása a közeljövőben várható az Országgyűlésben, összhangban a brüsszeli elvárásokkal. Ezért a halasztók tábora azt várja a biztosi kollégiumtól, hogy ezek figyelembevételével készítse el az EU pénzügyminiszteri tanácsa elé kerülő értékelését. Egy, a jelenleginél kedvezőbb bizottsági elemzés azzal a következménnyel járhat, hogy jelentősen csökken vagy akár meg is szűnik a felfüggesztésre ítélt pénzügyi kötelezettségvállalás összege.

Lapunk információi szerint az Európai Bizottság még nem kapott hivatalos felkérést az értékelése kiegészítésére, de a tagállamok megbízták az EU soros elnöki tisztét december végéig betöltő Csehországot, hogy továbbítsa az igényt, és készítsen ütemtervet az eljárás befejezésére. A döntés végső határideje december 19., eddig kell az uniós kormányoknak határozniuk, hogy fennállnak-e még az EU költségvetését fenyegető veszélyek, és emiatt pénzbefagyasztással kell-e sújtani Magyarországot.

A magyar helyreállítási terv sorsa is az EU27-ek tárcavezetőinek a kezében van.

Információink szerint van olyan forgatókönyv, amely szerint a pénzügyminiszterek jövő kedden esetleg hajlandóak lennének rábólintani a 2300 milliárd forintos támogatási programra, ha a magyar kabinet elállna a Ukrajna megsegítését szolgáló 18 milliárd eurós közös hitelfelvétel és a globális társasági minimumadóra vonatkozó megállapodás bojkottjától.

Mindkét döntéshez a tagállamok egyhangú jóváhagyása kell, és mindkét dosszié szerepel a jövő keddi tanácskozás napirendjén. Ha az Orbán-kormány nem tágítana és ragaszkodna a vétókhoz, akkor nem valószínű, hogy december 6-án döntés lesz a helyreállítási terv szuperfeltételek teljesítéséhez kötött jóváhagyását kezdeményező bizottsági előterjesztésről.

De egyelőre semmi sincs kőbe vésve, a miniszteri ülést megelőző tárgyalások az utolsó pillanatig folytatódnak, a soros elnök hétfőre rendkívüli nagyköveti tanácsülést hívott össze. A fejleményeket közelről követő források nem zárják ki azt sem, hogy a 3000 milliárdos támogatás felfüggesztéséről és a helyreállítási terv elfogadásáról a december közepén összeülő állam- és kormányfőknek kell majd ítélkezniük.