vendéglátás;vízum;Új-Zéland;kitoloncolás;családi vállalkozás;magyar család;

2022-12-04 15:32:00

Már csaknem 47 ezren követelik, hogy ne toloncoljanak ki egy magyar családot Új-Zélandról

A helyi bevándorlási hivatal érthetetlen magyarázata szerint az immár évek óta sikeres családi vállalkozást működtető magyarok nem felelnek meg minden üzleti követelménynek.

Napról napra többen írják alá azt a petíciót Új-Zélandban, amit egy háromgyermekes magyar család indított azért, hogy ne toloncolják ki őket a Csendes-óceán dél-nyugati részén található több szigetből álló országból – írta a Telex a Stuff írása nyomán. A családot a távoli államban is összetartó asszony, Kerekes Ivett által jegyzett online petíciót vasárnap délutánig már csaknem 47 ezren írták alá.

Kerekes Ivett séf férjével és három fiukkal 2017-ben költözött vállalkozói vízummal Kecskemétről Új-Zélandra. A család az Anzil nevű vendéglátó- és rendezvényszervező vállalkozást üzemelteti, sikerült beilleszkedniük az azóta eltelt években. Történetüket az Anzil étterem Facebook-oldalán is közzétették november 30-án. Két nappal azelőtt ugyanis a legnagyobb meglepetésükre az új-zélandi bevándorlási hivatal elutasította a tartózkodási kérelmüket.

A lépést a hatóságok azzal indokolták, hogy „a magyar család nem felelt meg a vállalkozói tartózkodási vízum minden üzleti követelményének”. A család letelepedési kérelmét már régebben beadták, és bár Kerekes Ivett szerint az elején nem éppen úgy alakult minden, ahogy eredetileg gondolták, de a vállalkozásuk sikeres lett, adót fizettek és hozzájárultak a közösségükhöz, jótékonysági rendezvények résztvevői lettek.

A család az elutasító döntés kézhezvételétől számított 42 napon belül még fellebbezhet a helyi bevándorlási hivatalnál. Nem kérnek mást – mondta Ivett a helyi portálnak –, hogy hadd tegyék azt, amit elhatároztak, dolgozhassanak és vállalkozásukkal részesei az itt élő emberek életének.