alkotmány;elnökválasztás;Egyesült Államok;Fehér Ház;twitter;Donald Trump;elítélés;Republikánus Párt;

2022-12-04 10:33:00

Donald Trump újra választási csalást kiáltott, most már eltörölné az amerikai alkotmányt is

A Fehér Ház elítélte a korábbi elnök szavait, és arra figyelmeztette, hogy az alkotmány több mint 200 éve egy „szent dokumentum”, a szabadság és a jogállamiság garanciája.

Az amerikai  alkotmány eltörlésére szólított fel Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke a Truth Social nevű saját közösségi hálózatán – írta a szombati bejegyzésről a CNN. A republikánus politikus ugyan novemberben bejelentette, hogy újraindul az elnökválasztáson, most ismét kétségbe vonta, hogy két éve vereséget szenvedett Joe Bidentől, és elővette korábbi szélsőséges összeesküvés-elméleteit.

– Kidobják a 2020-as elnökválasztási eredményeket, kihirdetik a jogos győztest vagy új választás lesz – hangoztatta az elmúlt hetekben ért kudarcai és jogi vereségei után Trump, aki visszatért ahhoz a két évvel ezelőtti állításához, hogy csalás történt.

Trump bejegyzése azután jelent meg, hogy megjelentek a belső Twitter-e-mailek , amelyek 2020-ban a New York Post egyik sztorijával kapcsolatos tanácskozást mutatták be Joe Biden fia, Hunter Biden laptopján talált anyagokról. A volt elnök ezért megvádolta a „Big Tech”-t, hogy szorosan együttműködik demokratákkal. 

A hivatalos közlemény szerint „az amerikai alkotmány egy szent dokumentum, amely több mint 200 éve garantálja, hogy a szabadság és a jogállamiság érvényesül nagy hazánkban”.

Andrew Bates arra is utalt, hogy az alkotmány pártoktól függetlenül egyesíti az amerikai népet, és a választott vezetők arra  esküdnek fel, hogy betartják. – Ez a végső emlékmű mindazoknak az amerikaiaknak, akik életüket adták azért, hogy legyőzzék az öncélú despotákat, akik visszaéltek hatalmukkal és lábbal tiporták az alapvető jogokat – fűzte hozzá a Fehér Ház szóvivője.

Donald Trump azok után váltott ismét a választási eredmények tagadására és támadta meg durván hazája alkotmányát, hogy a november elejei választásokon elmaradt pártja általa várt tarolása, saját jelöltjeinek zöme elbukott, sőt a képviselőház szűk többségű megszerzését a legtöbben kudarcnak tartják. Ezen felül, ahogy arról a Népszava is beszámolt, a napokban döntött egy fellebbviteli bíróság arról, hogy a volt elnök ellen tovább folytatódhat az eljárás a floridai birtokán idén augusztusban tartott házkutatáson talált részben titkos iratok miatt, és ugyancsak tartanak a vizsgálatok a Capitolium 2021 január 6-i ostroma miatt is.