veszteség;Sarka Kata;cégügyek;Rogán-Gaál Cecília;

2022-12-05 22:41:00

Veszteséges volt, de így is kivett 120 millió forint osztalékot közös cégükből Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília

Maradt még tartalék az előző évekből, így azért továbbra sem kell szűkölködniük.

Fél évvel a május végi határidő után közzétette 2021-es éves beszámolóját Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília közös cége, a Nakama & Partners Kft., eszerint a vállalkozás veszteségesnek bizonyult, ám az Mfor cikke szerint ez nem volt akadálya a jókora osztalékkifizetésnek.

A NER-közeli üzletasszonyok reklámügynökségének előző évi 375,2 millió forintos bevétele tavaly 333 millióra csökkent, ennek pontos oka nem derült ki. Igaz, a kiadások is alacsonyabbak voltak, anyagjellegűként 280,1 millió forint után 268,1 milliót könyveltek el a tavalyi évre, személyi jellegűként pedig a korábbi 62,4 millió után 53,5 milliót. Ez utóbbi téren nem meglepő a csökkenés, ugyanis az átlagos dolgozói létszám 7 főről 4 főre redukálódott. Ami viszont a béreket illeti, elképzelhető, hogy ezek nagy mértékben emelkedtek: az Mfor becslése szerint az átlagos havi bruttó bér 892 ezer forint lehetett a cégnél az előző évi 594 ezer forinthoz képest, ami mintegy 50 százalékos emelkedést jelez.

A veszteséghez nagy mértékben hozzájárult, hogy jókora adófizetési kötelezettsége keletkezett a cégnek, a mindössze 106 ezer forintos adózás előtti eredményre 17,3 millió forintot kellett befizetni adóként. Ennek konkrét oka az Mfor szerint ugyancsak nem derült ki, mindenesetre a végeredmény így 17,2 millió forintos veszteség lett. Ez azonban nem jelentett akadályt a magas osztalékok kifizetése szempontjából, ugyanis a veszteséges év ellenére 120 millió forintot vettek ki a tulajdonosok a Nakama & Partners Kft.-ből. Erre a lap szerint azért volt lehetőség, mert az előző évek gazdálkodásának köszönhetően több mint 300 millió forint maradt a cég eredménytartalékában.