Dunaferr;

Végveszélyben a Dunaferr: kormányzati segítség híján már hétfőn végképp leáll a Dunai Vasmű kohója

Ugyanerre a sorsra juthat a cég két hengerműve.

Az 1954 óta vasat csapoló dunaújvárosi cég egyik kohója augusztusban a másik novemberben leállt, s ezek az ipari létesítmények 3-4 hónap után már nem indíthatók újra. A vasmű kokszolója is leállására készül, amit utóbb ugyancsak nem lehet újraindítani. Ha ez megtörténik, akkor a vasmű hideg- és a meleghengerműve alapanyag nélkül marad, s a Dunaferr felszámolása elkerülhetetlenné válik.

A vasmű 2020 ősze óta csődközeli állapotban van. Az üzem mögött álló részvénytársaság adósságát több tízmilliárdra becsülik, s emiatt a vasmű beszállítói közül egyre többen nem hajlandók alapanyagot szállítani a cégnek. Az orosz többségi és ukrán kisebbségi tulajdonos kezében lévő cég részvényesei évek óta rossz viszonyban vannak egymással, és nincs köztük megegyezés a cég jövőjét illetően. A helyzetet tovább rontotta az orosz-ukrán háború, a konfliktusos tulajdonosi háttér miatt pedig a céget eladni képtelenség.

A Dunaferr 4 ezer embert foglalkoztat, a cég leányvállalatainál további 1500 ember dolgozik. 

A vasműnek több tucatnyi beszállítója van, ezért, ha a részvénytársaság bedől, azt a város és a környék szinte minden vállalkozása, szolgáltatója és intézménye súlyosan megszenvedi. Összességében akár 10 ezer munkahely, s az ő családtagjaikon keresztül 30-40 ezer ember sorsa függ Magyarország legnagyobb kohóipari komplexumától.

Az előbbiek miatt Pintér Tamás, Dunaújváros ellenzéki összefogással megválasztott jobbikos polgármestere válságtanácskozást szervezett szerdára, amelyre meghívott négy kormánypárti parlamenti képviselőt, Font Sándort, Mészáros Lajost, Süli Jánost és Varga Gábort, mivel az ő körzetük sorsát érzékenyen érintheti a vasmű bezárása, emellett húsz környékbeli polgármester is meghívást kapott. Utóbbiak közül nyolcan jöttek el, a képviselők közül viszont senki. Pintér Tamás – kérdésünkre válaszolva azt mondta – mindebből azt vette ki: a meghívottak távolmaradása kormány- vagy pártutasításra történt. Ezt erősítette az a telefonbeszélgetés, amit Pintér a dunaújvárosi körzet képviselőjével, Mészáros Lajossal folytatott.

Eljött viszont a megbeszélésre Jevgenyij Tankilevics, a vasmű orosz irányítója, s elmondta, hogy cége kormánysegítséget vár. 

Ahhoz, hogy a vasmű tovább működjön, 12 milliárdos támogatásra van szüksége a Dunaferrnek. A két kohó most még újraindítható, állította Tankilevics, ám ha hétfőig nem kapja a vasmű az említett pénzt, akkor nincs tovább, és a kokszolót is leállítják. Pintér a megbeszélés összegzését csütörtökön elküldi a miniszterelnöknek.

Mészáros Lajos, a Facebook-oldalán azt írta, hogy értelmetlennek látta ebben a körben megvitatni a Dunaferr súlyos problémáját, és szerinte Pintér csak politikai marketingre akarta használni a megbeszélést. Mészáros szerint egyébként is a baj gyökere a gyurcsányi privatizáció.

Az előbbiek okán Dunaújváros aligha bízhat a kormány segítségében. Ha a vasmű vezetője igazat mondott, a cég jövő héten menthetetlenül bedől. És az ellenzéki irányítású Dunaújváros is.