Videó;Oroszország;tiltakozás;Vlagyimir Putyin;börtönbüntetés;ellenzéki politikus;Ilja Jasin;

2022-12-09 15:43:00

Újabb orosz ellenzéki politikust ítéltek el, Ilja Jasin nyolc és fél év börtönt kapott

A több mint egy évtizedre bebörtönzött Alekszej Navalnij barátjának legfőbb bűne az volt, hogy videófelvételen tiltakozott a putyini háborús bűnök ellen.

Nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélték a neves orosz ellenzéki politikust, Ilja Jasint, akit a bíróság hazája hadseregéről szóló „álinformációk terjesztésében” találták bűnösnek – írja a Sky News a RIA Novosztyi orosz hírügynökségre hivatkozva. Jasint azért állították bíróság elé, mert a YouTube-on még áprilisban közzétette egy videót, amelyben az Ukrajnában „a nyugati újságírók által feltárt, bizonyítékokkal alátámasztott orosz háborús bűnök”, a bucsai tömegmészárlás ellen tiltakozott.

Az orosz hatóságok szerint az is Jasin bűne volt, hogy „kétségbe vonta a hivatalos moszkvai verziót”, amely szerint az ilyen jelentéseket, mint amilyenek a bucsai tömegsírokról szóltak, csak Oroszország elleni provokáció céljából fabrikálták. Az ukrajnai invázió óta Oroszországban új jogszabályt fogadtak el, amely szerint akár 15 év börtönbüntetéssel sújtható „a hadsereggel kapcsolatos hamis információk terjesztése”.

Az újabb megtorlásról Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető, akit az orosz hatóságok még hosszabb időre, több mint 11 évre dugtak rács mögé különféle vádakkal, a Twitteren azt írta, hogy „ez egy újabb szégyentelen és törvénytelen ítélet” háborúellenes kijelentésért. – Ilja Jasint 18 éves kora óta ismerem, ő az első barátom a politikában, és nem fogják őt sem elhallgattatni, és nem fogják megfélemlíteni Oroszország becsületes népét. Ez egy újabb ok, amiért folytatnunk kell a harcot, és nincs kétségem afelől, hogy végül győzni fogunk. Mindannyian büszkék vagyunk rád. Oroszország szabad lesz és te is – szögezte le.