Magyarország;Ukrajna;hitelfelvétel;

2022-11-23 21:42:00

Önhatalmúlag akarja odaadni Ukrajnának az Orbán-kormány a közös uniós hitelfelvételből rá eső 187 millió eurót

Egyelőre nem világos, hogy a kabinet feladja-e a közös EU-s hitelfelvétel vétóját.

187 millió eurós hitelt ad Ukrajnának az Orbán-kormány - derül ki a szerda esti Magyar Közlönyből. A rendelet értelmében Varga Mihálynak kell arról gondoskodnia, hogy biztosítsa az Európai Unió által Ukrajnának nyújtandó, 18 milliárd eurós hitelből Magyarországra eső részt.

Egyúttal felhívja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter figyelmét, hogy kezdjen tárgyalásokat a kijevi vezetéssel a pénzügyi támogatáshoz szükséges megállapodás kidolgozása érdekében. Megjegyzik, a kabinet továbbra is elkötelezett abban, hogy részt vegyen Ukrajna háború miatt szükségessé váló pénzügyi támogatásában.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az október 20-21-i EU-csúcsot lezáró sajtótájékoztatóján jelezte, Ukrajnának havonta hozzávetőlegesen havi 3-4 milliárd euróra van szüksége ahhoz, hogy működőképes maradjon, amihez az EU 1,5 milliárdot bocsátana a rendelkezésére. Ezt az összeget nem az EU-tagországoktól vennék el, hitelként akarnak felvenni egy évre folyósítandó 18 milliárd eurót, csakhogy Magyarország vétóval fenyegeti az ötletet. Emiatt brüsszeli körökben az Orbán-kormányt zsarolással vádolják, mondván, a vétófenyegetéssel akarja elérni, hogy a EU-s támogatásokat a jogállamisággal kapcsolatos aggályok ellenére megkapja. A külgazdasági és külügyminiszter akkor azt mondta, elvi kérdés ennek elutasítása, ugyanis nem támogatja az újabb eladósodást. A jelek szerint a magyar kormány most önhatalmúlag, közvetlenül szeretné odaadni Ukrajnának a pénzt.