Ukrajna;háború;Vlagyimir Putyin;Kreml;Dmitrij Peszkov;annektálás;orosz megszállás;

Putyin nem vonja ki csapatait a megszállt ukrán területekről, és ezt Zelenszkijnek is el kell fogadnia

Mondván, hogy „népszavazással” csatlakoztak Oroszországhoz. 

Oroszország kedden elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnök békejavaslatát, amely az orosz csapatok kivonásával járna, mondván, Kijevnek el kell fogadnia az új területi „realitásokat” - írja a Reuters. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint ezek közé a realitások közé tartozik, hogy Oroszország négy ukrajnai régiót „új alanyként” csatolt a föderációhoz. Az ukrán elnök korábban a G7-es országok vezetőihez fordult, még több katonai felszerelést, valamint a pénzügyi és energetikai stabilitás támogatását kérte. Egyúttal egy olyan békés megoldást szorgalmazott, amely azzal kezdődne, hogy Oroszország idén karácsonykor megkezdi a csapatok kivonását Ukrajnából. Peszkov azt hangoztatta, hogy az ukrajnai régiókban népszavazások döntöttek az Oroszországhoz való csatlakozásról. Ezen új realitások figyelembe vétele nélkül semmiféle előrelépés nem lehetséges - hangoztatta. 

Az annexiók óta Oroszország jelentős területeket veszített Ukrajna déli és keleti részén, és egyre gyakrabban beszél arról, hogy hajlandó béketárgyalásokat folytatni. Ám az úgynevezett „népszavazásoknak” a végeredményét sem ismerte el szinte senki sem a világon.