eurózóna;sajtótájékoztató;háború;Orbán Viktor;

2022-12-22 06:00:00

Orbán válaszol

A magyar miniszterelnök a helyszínen tekintette meg a katari futballvébé döntőjét, nyugodtan elkönyvelhetjük tehát, hogy a Fidesz által elrendelt, soha véget nem érő veszélyhelyzet közepette Orbán Viktor méltó körülmények között töltötte advent utolsó vasárnapját.

Sok ideje azonban nem maradt merengeni Messi világbajnoki győzelmén, amelyről – nyilván a karácsonyi készülődés jegyében – azt nyilatkozta, hogy „ennél tisztább keresztény történet aligha létezik”. Alig ért haza, amikor sajtófőnöke közölte: Orbán Viktor a Kormányinfó vendége lesz, „értékeli az elmúlt évet, stratégiai képet vázol fel a Magyarország előtt álló kihívásokról, majd a hazai és külföldi újságírók kérdéseire válaszol”.

Idehaza hírnek számít ugyanis, ha a miniszterelnök végre hajlandó valódi újságírókkal is, nem kizárólag a kényes témákat kerülő sajtószolgákkal szóba állni. (Igaz, nem mindenkivel, a Népszava nem kérdezhetett.) Ritka alkalom az ilyesmi, meg kell becsülni.

Két órán keresztül tartó tájékoztatóján Orbán bejelentette, hogy a gyermeket vállaló nők esetében a kormány 30 évre emeli az eddig 25 éves korig járó adómentességet, egyéb újdonsággal nem nagyon szolgált. Hungarofóbiával vádolta azokat, akik a magyar kormányt bírálják, szidta a baloldalt, a liberálisokat és a Putyin elleni szankciókat. Többször hangsúlyozta, hogy mindenképpen ki kell maradnunk a háborúból. Kiderült továbbá, hogy a Fidesz nem szeretne visszakérezkedni az Európai Néppártba, másfajta szövetségben gondolkodik. Ehhez már csak a lengyelországi választások eredményét kell megvárni.

Bár a rendszerváltás óta a mostani volt a legnehezebb év, Orbán Viktor értékelése szerint Magyarország mégis rendkívüli teljesítményt nyújtott. Győzelmet aratott a magyar szabadságharc, erről tanúskodik, hogy még mindig a Fidesz van kormányon. Ja, és a migráció ellen is sikerrel küzdünk.

Az oktatásban hozott két kiemelkedő intézkedésként a kormányfő a mindennapos testnevelés és a hitoktatás bevezetését említette. Elvégre a fizikai és a lelki egészség a legfontosabb, neki ez meggyőződése. A tanárokat arra szólította fel, hogy a tiltakozás törvényes formáit válasszák. Amikor szembesítették azzal, hogy a Kossuth téri kordonbontáskor annak idején ő is megszegte a törvényt, Orbán nem jött zavarba: az más, a két dolog teljesen különbözik egymástól.

A miniszterelnök szerint a stabilitás és kiszámíthatóság bizonyítéka, hogy Magyarországon – Európában egyedülálló módon – még nem kellett előrehozott választást tartani. Sejthetően elfeledkezett arról, hogy a Gyurcsány-kormány idején éppen ő követelte leghangosabban előrehozott választások kiírását. Veszélyeztette volna a stabilitást és a kiszámíthatóságot? Dehogyis. Hiszen a haza nem lehet ellenzékben. Márpedig a Fidesz akkor ellenzékben volt. Tudjuk: az más.

Összességében azt kaptuk, amire számítani lehetett. Orbán Viktor nyakló nélkül dicsérte a saját kormányát, szép jövőt ígért, az inflációért és a gazdasági bajokért a külföldet tette felelőssé. Ha ellentmondásba keveredett, könnyedén elterelte a szót.

Csak a szokásos. Az élet megy tovább.