Tudomány;Mars;űrszonda;szeizmológia;napelemek;InSight;

2022-12-22 15:20:00

Véget ért az InSight űrszonda küldetése a Marson

A NASA közölte, megszakadt a kapcsolat. Feltételezések szerint a lemerült napelemek újratöltését a vörös bolygón szálló por gátolta.

Az InSight földi irányítócsoportja már nem tud kapcsolatba lépni a Marson az űrszondával, amiből arra következtettek, hogy napelemei végleg lemerültek – jelentette be még szerdán az amerikai űrhivatal, a NASA. Közleményük szerint további kommunikációra már kevés a remény, azért továbbra is figyelik, hátha sikerül fogniuk az InSight jelzését.

Az InSight, amely a NASA második marsjárója, amely működésének a vörös bolygón szálló por vet véget, utoljára december 15-én lépett kapcsolatba a Földdel. A Opportunity szondát egy globális porvihar tette működésképtelenné még 2018-ban. Most az InSight irányítói abban reménykedtek, hogy a Marson jellemző erős szélviharok segíthetnek megtisztítani a szonda napelemeit, de ez nem történt meg. A két másik működő marsjáró, a Curiosity és a Perseverance továbbra is kifogástalanul működik, hála a nukleáris meghajtásnak.

Az űrhivatal egyébként már idén májusban jelezte, hogy az űrszonda nyáron befejezi működésének tudományos szakaszát, szeizmométere csak júliusig tudja regisztrálni a marsrengéseket. A missziót formálisan az év végén eredetileg is megszüntették volna.

Az InSight négyéves küldetése alatt több mint 1300 marsrengést észlelt és feltérképezte a vörös bolygó rengésveszélyes régióitm és segítséget nyújtott a tudósoknak a bolygóképződés tanulmányozásában, sőt az az űrszonda által megszerzett szeizmikus adatok nemcsak a Marsról, hanem más sziklás égitestekről, köztük a Földről is rengeteg információval szolgálnak.