Európai Unió;Kína;tesztelések;koronavírus;COVID-19;

2023-01-01 11:38:00

Az Európai Unió szükségtelennek tartja a kínai turisták koronavírusra való szűrését

Olaszország másként vélekedik.

Az Európai Unió járványügyi hivatala szerint "indokolatlan" lenne a Kínából érkezők koronavírusra való tesztelése. A bejelentés előzményeként csütörtökön Olaszország felszólította az EU többi tagállamát, kövessék példáját, és biztosítsák a Kínából érkezők szűrését, és szükség esetén karanténba helyezését. Az Egyesült Államok, Japán, Tajvan és India szintén nemrégiben jelentette be a kötelező tesztelést. Kína a közelmúltban enyhített jelentősen szigorú koronavírus-intézkedésein, a helyi turisták elindultak Európa felé, de a roham jelentősen felgyorsul január folyamán.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint azonban a hullám "várhatóan nem lesz hatással" az EU-ra. Az ECDC nyilatkozatában azt mondta: „Kínában a Covid magas szintje várható, tekintettel az ország alacsony immunitására és a szabályok közelmúltbeli enyhítésére. Az EU magasabb immunitása miatt azonban a fertőzések Kínában tapasztalható emelkedése várhatóan nem érinti az Uniót. A Kínában létező Covid-19 variánsok már az EU-ban is ismertek”. A nyilatkozat szerint a Kínából behozott potenciális fertőzések száma "meglehetősen alacsony" az EU-ban már előforduló fertőzések számához képest. Az uniós polgárok viszonylag magas immunizációval rendelkeznek, emlékeztetett a dokumentum.

Az aggodalmak azután merültek fel, hogy a kínai hatóságok úgy döntöttek, január 8-tól szabadabban utazhatnak a honfitársak, miután közel három évig nagyrészt lezárták a határokat. Az EU egészségügyi tisztviselői csütörtökön Brüsszelben megbeszéléseket tartottak a válaszlépések összehangolásáról. Az ECDC kifejtette: "Továbbra is éberek maradunk, és szükség esetén készen állunk a vészfék használatára". Az EU ajánlásokat adhat ki, de az egyes uniós tagállamok szabadon alakíthatják saját politikájukat, ezt tette Olaszország is. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szerint hazájának a Kínából származó Covid-19 fertőzések megfékezésére tett erőfeszítéseit aláásnák, ha más uniós országok nem követnék a példáját.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság december 24-én tette közzé a legfrissebb napi Covid-adatokat, és az előző napon 4128 új esetet regisztrált. Elemzők szerint azonban ezek a számok rendkívüli módon alulbecsültek, és a napi esetszám közelebb lehet az egymillióhoz.

Az Airfinity brit egészségügyi adatszolgáltató cég csütörtöki közlése szerint Kínában naponta kilencezren halhatnak meg Covid-19-ben - ez majdnem kétszerese a korábbi napi becslésnek. Annak ellenére, hogy a hivatalos számok alacsonyak, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetett arra, hogy a kínai egészségügyi rendszerre komoly nyomás nehezedhet, emlékeztetett a BBC.

Miközben a Covid terjedése Kínában egyre nagyobb méreteket ölt, néhány közeli ország gyorsan korlátozásokat vezetett be. Indiában a Kínából és négy másik ázsiai országból érkezőknek negatív Covid-tesztet kell felmutatniuk érkezésük előtt, a pozitív eredményt produkálókat karanténba zárják. Japánban péntektől a Kínából érkező utasokat Covid-tesztnek vetik alá. A pozitív eredményt felmutatókra hét napig tartó karantén vár. Malajzia további „nyomon követési” intézkedéseket vezetett be. Eközben Tajvan közölte, hogy a Kínából légi vagy tengeri úton érkező személyeknek január folyamán Covid-tesztet kell végezniük érkezéskor.