Brazília;elnöki beiktatás;Luiz Inácio Lula da Silva;elnöki beszéd;Fokozott biztonsági intézkedések;Jair Bolsonaro;

Letette az elnöki esküjét Lula da Silva

A több mint egy évtizedes kihagyás után harmadik államfői ciklusát kezdő baloldali politikus beiktatási beszédében azt mondta, egy „romba dőlt” országot vesz át.

Brazília fővárosában Luiz Inácio Lula da Silva megszigorított biztonsági intézkedések mellett tette le vasárnap – 12 év után immár harmadik – elnöki esküjét, miután múlt év októberében szoros választási versenyben, de legyőzte az eddigi elnököt, a szélsőjobboldali Jair Bolsonarót – számolt be az eseményről a Reuters. A beiktatott államfő korábban azért nem indulhatott a választáson, mert korrupciós vádak alapján elítélték, és másfél évig börtönben volt. Később megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezték az ítéletet, és megnyít az út az újraválasztása előtt.

Lula da Silva a Kongresszus előtt mondott beszédében arról beszélt, hogy „egy romba dőlt országot vesz át, ahol Bolsonaro alatt visszatért az éhezés, és amelynek kormánya  kimerítette az oktatás, az egészségügy forrásait, lemondott az esőerdők megőrzéséről és  aláásta az emberi jogokat”.

Bolsonaro kormánya népirtást követett el, mivel nem reagált megfelelően a több mint 680 ezer brazil halálát okozó Covid-19 világjárványra

– vádolta meg elődjét.

A régi-új elnök, aki korábban 2003 és 2011 között töltötte be az államfői posztot, azt mondta, hogy az októberi választást azokkal szemben nyerte meg, akik „megtámadták az ország nemzetközileg elismert szavazási rendszerét”, s az, hogy itt vannak, „a brazil társadalom politikai tudatosságának, illetve annak a demokratikus frontnak köszönhető, amelyet kialakítottunk”.

A beiktatási ceremónia becslések szerint harmincezres tömeg előtt, de feszült hangulatban, rendkívül szigorú biztonsági intézkedések közepette zajlott. Ahogy arról beszámoltunk, nem sokkal a ceremónia előtt a katonai rendőrség letartóztatott egy férfit, akinél robbanószereket és egy kést is találtak. A rendvédelmi szervek attól tartottak, hogy Bolsonaro hívei – akik korábban törtek-zúztak a választási vereség miatti haragjukban – megpróbálják megzavarni az elnöki ünnepséget.

A volt elnökről azt írták, hogy még pénteken elutazott az Egyesült Államokba, Floridába, elkerülve az átadás-átvételt, akinek győzelmét a mai napig nem ismerte el, viszont „mentesült minden, a hivatali idejével kapcsolatos közvetlen jogi kockázattól”. Támogatói két hónapig tiltakoztak azt állítva, hogy „a választásokat ellopták”, és emiatt katonai puccsot kíséreltek meg, sikertelenül. 

A volt elnökről azt írták, hogy még pénteken elutazott az Egyesült Államokba, Floridába, elkerülve az átadás-átvételt, akinek győzelmét a mai napig nem ismerte el, viszont „mentesült minden, a hivatali idejével kapcsolatos közvetlen jogi kockázattól”. Támogatói két hónapig tiltakoztak azt állítva, hogy „a választásokat ellopták”, és emiatt katonai puccsot kíséreltek meg, sikertelenül.