bíróság;panasz;elnökválasztás;Brazília;Luiz Inácio Lula da Silva;Jair Bolsonaro;

Elutasította a bíróság Bolsonaro pártjának beadványát a választási eredmény megsemmisítésére

Ráadásképpen nagy összegű bírságot is kapott a párt.

Elutasította a brazil választási bíróság a Liberális Párt, vagyis a populista Jair Bolsonaro pártjának beadványát, amelyben az elnökválasztás eredményének megsemmisítését kérték - írja a BBC.

Mint ismert, a brazíliai elnökválasztást szűk többséggel - 50,9 százalékkal - nyerte meg a baloldali Luiz Inacio Lula da Silva, Bolsonaro pártja pedig arra hivatkozott, hogy a szavazógépekkel csalni lehet, erre azonban nem szolgáltattak bizonyítékot. A bíróság súlyos, 22,9 millió realos (átszámítva több, mint 1,6 milliárd forintos) bírságot is kiszabott a Liberális Pártra, azzal az indoklással, hogy a beadvány rosszhiszemű volt, „sérti a demokratikus normákat”, valamint „bűnözői és antidemokratikus mozgalmakat bátorít”.

Jair Bolsonaro hivatalosan azóta sem ismerte el a vereségét, bár az elnöki hatalomátvétel folyamatát a beadványt leszámítva eddig nem akadályozta. Szimpatizánsai több demonstrációt is tartottak, teherautó sofőrök például útlezárásokkal is tüntettek, Bolsonaro azonban azt közölte, hogy az ilyesmi nem része a „jogos” tiltakozásoknak. Egyes követői ennek ellenére katonai beavatkozást követelnek Lula január elsejei hivatalba lépésének megakadályozására.