Kijev;dróntámadás;Donyeck;orosz-ukrán háború;rakétacsapás ;

2023-01-02 11:52:00

Ukrajna azt állítja, hogy 400 orosz katonával végzett egy rakétacsapásban, az oroszok újra drónokkal támadták Kijevet

Az oroszok szerint az áldozatok valós száma alacsonyabb, de a támadás tényét elismerték.

Rakétacsapást hajtott végre Ukrajna Donyeck megyében, az ukrán hadsereg állítása szerint mintegy 400 orosz katona halt meg és további 300 megsebesült a támadás következtében - írja a BBC.

A portál megjegyzi, hogy a számokat nem ellenőrizték független forrásból, mindenesetre az oroszok a csapás tényét elismerték, a jelzett számadatot viszont nem. Danyil Bezsonov, a donyecki orosz adminisztráció egy magas rangú tisztviselője az amerikai fegyverek nyomán amerikai támadásról beszélt, a halottak és a sebesültek számáról azonban az közölte, hogy ezek még nem ismertek. Orosz kommentátorok a rakétacsapás tényét szintén elismerik, azonban a veszteségek szerintük jóval alacsonyabbak annál, mint amit Kijev állít. A donyecki orosz vezetés szerint legalább 25 rakétát lőttek ki a megyére szilveszter éjszaka.

Oroszország ezt követően ismét drónokkal támadta az infrastrukturális létesítményeket Kijevben és Ukrajna több más térségében. Az MTI szerint hétfőre virradóra mintegy hét órán át tartó légvédelmi riadó volt érvényben az országban.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester hétfőn arról számolt be, hogy az éjszaka Kijev felett 22, a kijevi régióban három drónt sikerült megsemmisíteni. Az ukrán főváros ellen az ötödik egymást követő éjszaka indítottak dróntámadás-sorozatot. Éjszaka Kijevben vészhelyzeti áramszüneteket vezettek be. Ennek részeként áramtalanították a hőszolgáltatókat, így leállt a távfűtés. A főváros vízellátásában nincs fennakadás - jegyezte meg a polgármester. Olekszij Kuleba, a Kijevi terület katonai kormányzója hétfőn reggel a Telegram-csatornáján azt írta, az éjszakai támadássorozat során egy kritikus infrastrukturális létestményt és lakóépületeket ért csapás.

Az ukrán légierő parancsnoksága hétfőn arról számolt be, hogy az éjszaka 39 iráni gyártmányú Sahíd drónt, továbbá két orosz gyártmányú Orlan drónt és egy X-59 rakétát lőttek le. Az ukrán hatóságok beszámolója szerint országszerte legalább négy civil meghalt egy szilveszter éjszakai támadásban, és több tucatnyian megsebesültek. Vitalij Klicsko azt közölte, hogy a negyedik áldozat, egy 46 éves kijevi lakos hétfőn reggel halt bele sérüléseibe egy kórházban.