Oroszország;Ukrajna;háború;tűzszünet;ortodox karácsony;

Vlagyimir Putyin másfél napos tűzszünet hirdetett, az ukrán elnök tanácsadója cinikus csapdának nevezte a lépést

Másfél napos tűzszünet egyoldalú kihirdetésére utasította az orosz elnök csütörtökön Szergej Sojgu védelmi minisztert az ortodox karácsony idejére.

Vlagyimir Putyin utasítása szerint az Ukrajnában haroló orosz csapatoknak január 6-án 12 órától 7-én 24 óráig kell beszüntetniük harci tevékenyégüket "a teljes érintkezési vonal mentén". Putyin felszólította Kijevet, hogy csatlakozzon a tűzszünethez. Bejelentésekor Putyin az orosz ortodox egyházat vezető Kirill pátriárka kérésére hivatkozott.

Az ukrán elnöki hivatal "cinikus csapdának és a propaganda elemének" nevezte a pátriárka felhívását, rámutatva, hogy egyháza az ukránok elleni népirtásra szólított fel, tömeggyilkosságokra buzdított, és ragaszkodik Oroszország további militarizálódásához. Volodimir Zelenszkij stábja nevében Mihail Podoljak elnöki tanácsadó így kommentálta az orosz tűzszüneti ajánlatot:

"Először is. Ukrajna nem támadja meg más területét, és nem gyilkol civileket, ahogy azt Oroszország teszi. Ukrajna kizárólag a megszálló hadsereg tagjait semmisíti meg a területén. Másodszor. Oroszországnak el kell hagynia a megszállt területeket - csak akkor lesz 'ideiglenes tűzszünet'. Tartsd meg magadnak a képmutatást…."

Ez az első bejelentés egy teljes frontvonalra szóló tűzszünetről azóta, hogy Oroszország tavaly február 24-én lerohanta Ukrajnát, és megszállta területének mintegy ötödét. A lépést Putyin nem sokkal azután jelentette be, hogy tárgyalt a török elnökkel. Recep Tayyip Erdogan az Anadolu hírügynökség szerint azt mondta, hogy "a békére és párbeszédre való felhívást az ellenségeskedések egyoldalú beszüntetésének és a nézeteltérések igazságos rendezésének kell támogatnia", s közölte, hogy kész közvetíteni a béke elérése érdekében.

Hogy az orosz hadsereg betartja-e a tűzszünetet, ha Ukrajna ezt megtagadja, nem tudni. Ahogy azt sem, hogy az kiterjed-e a névleg magánhadseregként működő orosz Wagner Csoportra, amely jelenleg a Donyecki területen fekvő Bakhmut várost és a szomszédos Szoledart ostromolja. Orosz katonai bloggerek bírálták a tűzszüneti kezdeményezést. Jurij Kotyenok és Roman Saponkov azt írta blogján, hogy a tűzszünet "defetizmus" benyomását kelti.

Megkapták a hat hónapi frontszolgálatért beígért kegyelmet a Wagner csoport által elsőként toborzott orosz rabok - közölte csütörtökön Jevgenyij Prigozsin, a Wagner alapítója. Egy videófelvétel szerint az egykori foglyokhoz szólva Prigozsin arra figyelmeztette őket, hogy ne kerüljenek vissza a börtönbe. "A rendőrség mostantól tisztelettel fog bánni veletek... Ne igyatok sokat, ne drogozzatok, és ne erőszakoljátok meg a nőket, csak szerelemért vagy pénzért [szexeljetek]" - mondta, amit nevetéssel fogadtak.

A német kormány weboldalának közleménye szerint Németország újabb katonai segélycsomagot küldött Ukrajnának, amely többek között rakétarendszereket, drónokat és drónvédelmi eszközöket tartalmaz. A közlemény tételesen felsorolja a felek közt december 15-én megújított ukrán igénylista alapján átadott eszközöket, és további felderítő drónok közeli szállítására tesz ígéretet.

Ukrajna bruttó hazai terméke 2022-ben 30,4 százalékkal csökkent az Oroszországgal vívott háború miatt - ez az elmúlt több mint 30 év legnagyobb éves visszaesése - közölte Julija Szviridenko gazdasági miniszter. Az orosz pénzügyminisztérium ugyanakkor Moszkvában arról számolt be, hogy 2022 decemberében az orosz fő olajfajta, az Urals átlagos ára 50,5 dollárra esett hordónként, ami 1,44-szer alacsonyabb ár, mint 2021 decemberében volt." Megjegyzendő, hogy ez az árszint alacsonyabb, mint az úgynevezett "árplafon", amelyet a nyugati országok az egész orosz olajágazat eladásaira megállapítottak annak megakadályozására, hogy Oroszország az európai piac EU-szankciók miatti elvesztését más országoknak történő olajeladással kompenzálja.