Brazília;puccskísérlet;Jair Bolsonaro;

Több mint 300 tüntetőt letartóztattak, Jair Bolsonaro is elítélte a brazil törvényhozás épülete elleni rohamot

A bukott elnök sokáig hallgatott, a fővárosi területért felelős kormányzót azonnali hatállyal menesztették.

Hat órával a roham után a kivezényelt biztonsági erőknek sikerült visszanyerniük a teljes ellenőrzést a felett a három törvényhozási   épület felett, amelyet vasárnap délután támadtak meg a bukott elnök, Jair Bolsonaro hívei a fővárosban, Brasíliában. Rendőrségi közlések szerint a több ezer szélsőjobboldali, puccsista tüntető közül legalább 300-at letartóztattak, végszóra pedig maga Jair Bolsonaro is megszólalt, a Twitteren ítélve el az erőszakot.

A Bolsonaro-hívek nem ismerik el a 2022. október 2-i elnökválasztás eredményét, katonai beavatkozást követelnek, vagyis hogy a hadsereg vegye ki a hatalmat a megméretésen győztes, egy hete beiktatott Luiz Ignácio Lula da Silva kezéből. Rohamuk a kongresszus, az elnöki palota és a legfelsőbb bíróság épülete ellen jelentős biztonsági aggályokat vet fel, a szélsőjobboldali tüntetők ugyanis nyolc kilométeren át szabadon vonulhattak a hadsereg főhadiszállásától az összes minisztériumnak otthont adó Esplanada dos Ministérioson, amíg el nem érték a Praça dos Três Poderest, ahol a kongresszus, az elnöki palota és a legfelsőbb bíróság épülete áll. E biztonsági aggályok miatt a legfelsőbb bíróság menesztette Ibaneis Rochát, a brasíliai szövetségi terület kormányzóját, aki korábban az elfogadhatatlan szóval kért bocsánatot Luiz Ignácio Lula da Silvától a roham miatt. A hatóságok vizsgálják azt is, ki állta a költségeit annak a több száz busznak, amelyekkel a vidéken élő Bolsonaro-híveket vitték a fővárosba.

 Az eset kísértetiesen hasonlít a washingtoni Capitolium 2021. január 6-i ostromára.

A Facebook a WhatsApp és az Instagram tulajdonosa, a Meta eközben bejelentette, hogy a platformjain blokkolja a tüntetéspárti tartalmakat. A Bolsonaro-hívek demokrácia elleni támadására válaszul a Luiz Ignácio Lula da Silvá mögött álló Munkáspárt (PT) hétfőn nagyszabású felvonulást tart Brasíliában.

Az államfő vasárnap nem tartózkodott a fővárosban, São Paulo államban járt hivatalos úton, Araraquarában látogatta meg a heves esőzések károsultjait. Hétfőre virradóra tért vissza, de már előtte büntetést ígért a roham résztvevőinek.

A világ vezetői elítélték a történteket és támogatásukról biztosították Brazília új elnökét - írja a BBC. Gabriel Boric chilei elnök „a demokrácia elleni gyáva és aljas támadásnak” nevezte az esetet. Nicolas Maduro venezuelai elnök, a zavargókat „neofasiszta csoportoknak” nevezte, Alberto Fernandez argentin elnök pedig „puccskísérletről” beszélt. Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren támogatásáról biztosította Lulát: „A brazil nép akaratát és a demokratikus intézményeket tiszteletben kell tartani”!

„Elítélem a demokrácia és a békés hatalomátvétel elleni támadást Brazíliában” - jelentette ki az amerikai elnök. Joe Biden azt hangoztatta, Brazília demokratikus intézményei az Egyesült Államok teljes támogatását élvezik, s a brazil nép akaratát nem szabad aláásni. Hozzátette, örömmel várja a Lulával való együttműködést.